Cannabisstoffene hasj og marihuana bør ikke bli legalisert.

Nettopp fordi vi har store helse- og samfunnsproblemer knyttet til alkoholmisbruk, er det en dårlig idé at samfunnet skal gjøre enda et rusmiddel lovlig. Derimot er det all grunn til å ønske velkommen en fordomsfri og nyansert debatt om rusmidler og straffereaksjoner.

Tirsdag meldte NRK Dagsnytt, med henvisning til undersøkelser fra Folkehelseinstituttet, at bruken av cannabis blant 15- og 16-åringer er halvert siden årtusenskiftet. Det er gledelig, ikke minst når det kommer frem at den samme aldersgruppen også bruker mindre alkohol og tobakk enn tidligere.

LES OGSÅ: Narkotika lett tilgjengelig i Trondheim

Tallene viser at cannabisbruk blant unge neppe er et økende problem på landsbasis, selv om det finnes miljøer der bruken er urovekkende utbredt. Samtidig kan det ikke tilsløres at rusmisbruk generelt er et stort samfunnsproblem som dagens politikk ikke har klart å løse, til tross for at straffenivået er svært høyt. Når hasjsmugling straffes strengere enn grove voldtekter og drap, er det noe som ikke stemmer.

Flere ungdomspartier tar til orde for liberalisering. Det blir pekt på at forbud skaper høye priser og et stort illegalt marked med mafialignende aktører. Samtidig tvinges brukerne til kriminalitet for å finansiere kjøp av stoff.

LES OGSÅ: Ønsker ikke legalisering

Dette er utvilsomt et stort dilemma. Samfunnets fordømmelse og straff av rusmisbrukere bidrar ofte til å gjøre elendigheten større enn den er i utgangspunktet. Derfor er det betimelig med en åpen diskusjon om disse spørsmålene. Det er viktig at politi og rettsvesen konsentrerer seg om dem som tjener penger på å utnytte andres avhengighet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) havnet på tynn is da han i tv-programmet «Folkeopplysningen» hevdet at forskning viser at cannabis er farligere enn alkohol. Det er bred enighet blant rusforskerne om at det motsatte er tilfellet. Det betyr ikke at cannabis er ufarlig, og det er heller ikke et godt argument for å legalisere hasj og marihuana.

For justisministeren bør det være et tankekors at han representerer et parti som i mange sammenhenger vil liberalisere alkoholpolitikken.

Å gjøre flere stoffer lovlige, er å starte i feil ende, men tiden er overmoden for å reformere ruspolitikken.