Fem år etter Norges verste nasjonale traume siden andre verdenskrig, debatteres våpenloven.

22. juli-kommisjonen avdekket en rekke mangler ved beredskap og sikkerhet og kom blant annet med forslag om forbud mot at privatpersoner kan eie halvautomatiske våpen.

Politikerne er ikke enige om denne saken. Verken Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre eller Senterpartiet ønsker å innføre et forbud. Regjeringen arbeider med en endring av loven, men venter med å legge frem forslaget til innholdet i et nytt EU-direktiv er klart. I EU er det, særlig etter terroren i Paris i fjor, også bekymring for de halvautomatiske våpnene.

Et halvautomatisk våpen kjennetegnes ved at det ikke er nødvendig å ta ladegrep for hvert skudd. Dermed kan man skyte mer effektivt og hurtig. Det var et slikt våpen Anders Behring Breivik brukte på Utøya i 2011. Våpentypen er fortsatt lovlig i Norge til konkurranseskyting og enkelte former for jakt. I dag finnes det vel femti tusen halvautomatiske våpen her i landet, om lag tredjeparten er rifler.

Hovedargumentet mot et lovforbud er at vi i Norge har strenge regler for hvem som kan eie halvautomatiske våpen, og at det er usikkert om et eventuelt forbud vil ha tilstrekkelig virkning. En endret våpenlov vil heller ikke stoppe kriminelle som skaffer seg illegale våpen.

Lobbyen som kjemper mot lovforbud, består blant annet av Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norges Skytterforbund. Skytterforbundet argumenterer for at et forbud vil føre til at det blir umulig å drive med pistolskyting som idrett.

Til tross for argumenter fra jegere og skyttere, mener vi at det bør gjøres et arbeid for å endre våpenloven. Å begrense utbredelsen av halvautomatiske våpen, og å gjøre det vanskelig å få tak i dem, vil høyst sannsynlig ha en positiv effekt. De aller fleste vanlig jaktformer vil ikke bli berørt, og det må være fullt mulig å innføre ordninger som gjør det mulig å fortsette med konkurranseskyting. Å skille mellom rifler og pistoler, er én mulighet.

Norge er blant de fem land i verden med høyest utbredelse av skytevåpen. Et stort antall våpen øker risikoen for skyteepisoder. Vi kan aldri gardere oss mot at tilsynelatende lovlydige personer plutselig finner en grunn til å bruke våpenet sitt mot mennesker, men vi bør kunne endre lovverket slik at færre eier de farligste våpnene.

Fem år etter Utøya trenger vi ingen påminnelser om hvordan halvautomatiske våpen kan misbrukes. Det er på høy tid at vi strammer inn på tilgjengeligheten.