I løpet av neste år blir FM-nettet slått av. Det betyr at mange millioner radioer blir ubrukelige.

Kostnaden for lytterne, som må kjøpe nye radioer, utgjør flere milliarder kroner.

NRK fikk med seg Stortinget og regjeringen på en beslutning om å gå over til den digitale DAB-teknologien (digital audio broadcasting). Begrunnelsen er blant annet at det da blir plass til langt flere riksdekkende kanaler og at det nye radionettet er betydelig billigere i drift.

Norge er til nå det eneste landet som skroter FM-radioen. I Sverige bestemte man seg nylig for på ubestemt tid å fortsette med FM. Det er dessverre lite sannsynlig at regjeringen vil reversere sitt vedtak, men det er grunn til å spørre om det er klokt at Norge skal gjøre seg avhengig av en 25 år gammel teknologi som kan være utdatert før den er tatt skikkelig i bruk.

Nylig har både kulturministeren og næringsministeren fått brev fra EFTAs overvåkingsorgan ESA. De spør om stengingen av FM-nettet hindrer fri radiokonkurranse og om hvorvidt bruken av lisenspenger til utbygging av DAB er lovlig. Dette skjer etter klager fra lokalradiokanalene. Viktigst er det at overgangen blir dyr og problematisk både for samfunnet og for norske radiolyttere. Ikke bare må man fort ut med en tusenlapp for en ny, digital radio, men dekningen kan bli dårligere utenfor allfarvei. Du kan ikke være sikker på at du kan høre «Reiseradioen» på en avsidesliggende hytte. Forhåpentligvis rekker Vegvesenet å oppgradere tunnelene.

I et sikkerhetsperspektiv er overgangen fra FM til DAB også problematisk. Sivilforsvarets varslingssystem, «flyalarmen», sendes over FM-båndet til tyfoner i norske byer og tettsteder. Så langt er det ikke avklart hva alternativet blir. Kritikere er sterkt i tvil om DAB er til å stole på i en beredskapssituasjon og peker også på at DAB sender på en frekvens som overlapper de som brukes av Forsvaret. Dette var da også en av årsakene til at svenskene ikke vil kutte ut FM.

Et av de viktigste ankepunktene mot tvangsinnføring av DAB er at det finnes noe som heter internett. De fleste har pc, nettbrett eller smarttelefon og kan lett få inn digitale radiosendinger på denne måten.

DAB-løsningen fremstår som kostbar, overflødig og forbrukerfiendtlig. I tillegg skaper den et søppelberg av ubrukelige radioer. Det er synd hvis NRKs prestisje skal hindre en tenkepause. Det er ikke sikkert at Norge trenger å være først i løypa, flere naboland gjør andre valg. Stenging av FM-sendere er ingen hastesak.