Lurer du på hva skal du bli?

Akkurat nå sitter mange tusen ungdommer med mange spørsmål om utdanning eller hva de skal bli? Karrieresenteret holder åpent i påsken for å gi noen svar.

Det er helt normalt å ha mange spørsmål om utdanningsvalg eller yrkesvalg, og det er mange forskjellige mennesker som tar kontakt med oss. Alt fra helt unge som ønsker et fagbrev, voksne som har lyst til å ta en ny utdanning, studenter som angrer på utdanningen de tok, til nyutdannede som lurer på hvilken jobb de skal søke, spekteret er bredt. Vår rolle som karriereveiledere er å være en refleksjonspartner rundt det å ta gode karrierevalg. Det kan vi gjøre med å for eksempel undersøke hvilken yrkespersonlighet du har, hvilke ønsker, personlige verdier, talenter, kompetanse ungdommen har eller ønsker å utvikle og så videre.

LES OGSÅ: Vilde skulle studere juss - ble Nato-soldat

Hva er lurt å tenke på når du skal velge?

  • Mitt første råd er å stresse ned og ikke være så redd for å velge feil. De aller fleste studier gir noe man kan ta med seg videre og nyttiggjøre seg i livet.
  • Det andre er rådet er å sette deg inn i fagplanen til studiet du søker, slik at du vet litt om hva du kan forvente deg den dagen du møter opp på forelesninger.
  • Det tredje er: Snakk med studenter som studerer det faget du har tenkt å ta.
  • Og det fjerde og siste rådet; Undersøk om det er mulig å komme på besøk på arbeidsplass, eller snakke med noen som er innenfor det yrket du ønsker deg. Ring en lærer om du vil bli lærer, ring en ingeniør om du lurer på hvordan hennes arbeidsdag er. De aller fleste syns det er morsomt å være til nytte med å fortelle litt om yrket sitt. Du kan også se på utdanning.no eller youtube-kanalen deres, der ligger det masse intervjuer med folk i forskjellige yrker.

Vær litt Askeladden som Jens. Hva om du ikke aner hva du vil? Du er ikke alene. Det er mange som på et tidspunkt i livet ikke ante hva de skulle bli, men som klarte seg svært godt i livet likevel. Tenk på Jens Stoltenberg, han har sagt i intervjuer at han ikke hadde noen klar karriereplan. Spør folk rundt deg, de fleste vil svare det samme.

Det er lurt å være åpen for muligheter, ta sjanser, bli kjent med andre mennesker og miljøer. Dette kaller vi karrierelæring. Det er blant annet å bli kjent med de mulighetene som finnes i utdanning og i arbeidslivet. Snubleflaks er også et begrep i karrierelæringen, du snubler over en mulighet fordi du var på et nytt sted og turte å gripe akkurat den muligheten som ble gitt deg.

LES OGSÅ: Drømmen om å leve som gamer

Se for deg at du tør å bli med i en studentforening, og i denne foreningen er arbeidet å ta vare på bortkomne kjæledyr. Du finner ut at du har lyst til å jobbe som dyrepleier og gjennom dette arbeidet kommer du i kontakt med en veterinær, så begynner den berømmelige snøballen å rulle. Poenget mitt er at om du tør å prøve ut nye miljøer, lærer du også mer om deg selv og mulighetene som finnes.

Vi i Karrieresenteret i Trøndelag blir kontaktet av mange ungdommer som lurer på akkurat dette. Vi har til sammen 15 karriereveiledere fordelt på Trondheim, Verdal og Namsos, hvorav tre veiledere sitter på nasjonal digital tjeneste, karriereveiledning.no. Søknadsfristen til høyere utdanning nærmer med stormskritt, og i år er den 20. april klokka 14.00.

Karrieresenteret holder åpent ekstra i påskeuken for å gi et godt tilbud til deg som er sent ute og fremdeles i villrede om hva du skal velge. Vi gir veiledning på kontoret ansikt til ansikt (mest populært), digitalt på Teams eller pr. telefon. Vi setter av 45 minutter til hver samtale, og det er mulig å ha opptil fem samtaler om du ønsker det. De fleste opplever at de trenger 2–3 samtaler, og så er de fornøyde.

LES OGSÅ: Jobbeksperten svarer: Jeg misliker lederen min

Brukerundersøkelsene vi har sendt ut i etterkant av veiledningene, viser at de som har vært innom oss, er veldig fornøyde med veiledningene de har fått og opplever at de har fått god hjelp. Den nasjonale digitale tjenesten er rigget litt annerledes, og man kan prate anonymt på chat eller telefon. Også de har utvidede åpningstider i perioden rundt søknadsfristen.

Om du fremdeles er i villrede med tanke på et fremtidig yrke: Ta kontakt med Karrieresenteret i Trøndelag. Vi har mulighet til å hjelpe deg i prosessen med å finne din vei i utdanning eller karriere. Vi sitter klare til å hjelpe deg med å ta et godt valg og vi sitter med en solid kompetanse og oversikt over utdanningsmulighetene og yrkesmulighetene. Karrieresenteret er et offentlig tilbud som fylkeskommunen driver, det er gratis for alle over 19 år.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe