Det er så mye vi er enige om, og sammen former vi Trondheim, du med store malepensler og jeg med å gi våre unge innbyggere et godt verdigrunnlag, skriver debattanten.   Foto: Kim_Nygaard

Kjære Rita Ottervik  

Jeg er en av lærerne kommunen mener ikke fortjener en bedre lønn. Kjære Rita Ottervik: Som ihuga Ap-velger håper jeg du lytter til meg!

Jeg er 49 år og har jobbet som lærer i Trondheim kommune i syv år. Før dette hadde jeg en karriere i hotellbransjen på ulike steder i Norge. Da jeg bestemte meg for å vie resten av livet mitt til noe som betydde «noe mer» og begynte på HiST, gav jeg opp et yrke som betalte mer enn den lønnen jeg startet med som ferdig utdannet adjunkt. Dette var etter fire års lærerutdanning og et studielån på 350 000 kroner. Jeg var ideologisk og glad for å begynne i et yrke hvor jeg kunne være med på å gi barn en god start på livet. Jeg brydde meg ikke om at lønnen var lavere. Jeg kunne la være å bry meg om det, fordi jeg var gift med en mann som tjente dobbelt så mye som meg. Ikke alle er like heldig som meg, og vi fortjener å få betalt for den jobben vi gjør.

LES OGSÅ: Innlegg fra AUF om streiken: Første steg på en lang vei

LES OGSÅ: Streik: Fordi vi «fortjener» det? Debatten raser når man bare leser titler

Som Ap-velger håper Birigt Aune at ordfører Rita Ottervik hører hennes bønn - og støtter streiken.   Foto: PRIVAT

I mine første år som lærer kom jeg på jobb klokken 07 og dro sjeldent hjem før klokken 17.30. Som regel var jeg ikke hjemme før klokken 18 Det var så mye som alltid ventet på meg. Telefoner jeg skulle ta, mailer jeg skulle sende, konflikter som skulle skrives ned og undervisning som skulle planlegges. Planlegging for hvordan bygge best mulig relasjoner, kartlegge kunnskapshull og sørge for at alle elevene på trinnet hadde det godt på skolen.

Etter to år valgte jeg å kombinere jobben som lærer med «masterstudiet i matematikkdidaktikk for 1 - 7». Jeg hadde de samme elevene, de samme foreldrene, de samme fagene å planlegge, men nå med en dag mindre i uken. Denne dagen var dedikert masterutdanningen min. Dagene ble lengre, men etter fire år ble jeg ferdig utdannet lektor med tilleggsutdanning.

Nå klarer jeg heldigvis å gå hjem klokken 17 og jobber dermed «kun» 10 timer hver dag. I løpet av mine sju år som lærer har jeg blitt slått, sparket og bitt. Jeg har måttet tåle at foreldre tar seg friheten til å brøle, slå i bordet og være truende. Jeg har dessverre måttet ta kontakt med barnevernet for så å stå på utsiden av gjerdet når det gjaldt hva som skjedde videre med elevene min, på grunn av taushetsplikt. Jeg har fylt ut tilnærmet like femsiders skjema fra både PPT, BFT og BUP for at min elev skal få den hjelpen han trenger. Enkelte saker varte i tre år før eleven endelig fikk hjelp.

LES OGSÅ: KS må ta ansvar - verdsett jobben vi gjør i form av lønn!

På tross av alt dette elsker jeg jobben min. Den er aldri kjedelig og en dag er aldri lik en annen. Jeg elsker det når elever utbryter «ååå!», idet de forstår noe, og når de gir meg en spontan klem. Jeg elsker det når de utbryter: «Dette var artig, kan vi gjøre mer av dette, Birgit?» Jeg elsker å se fremgangen til elevene og de unike øyeblikkene hvor de stiller opp for hverandre og gjør hverandre gode. Dette er drømmejobben men den er også en uoverkommelig stor oppgave med et ansvar som noen ganger gjør at jeg knekker sammen.

I fjor gikk jeg ned i lønn. Jeg fikk et lønnstillegg på 1,2 prosent mens konsumprisindeksen fra april 2020 til april 2021 viser en økning i priser på 3 prosent. Resten av kommunesektoren har fått 14 prosentpoeng høyere lønnsutvikling enn lærerne de siste ti årene. Hvordan kan kommunen, herunder også du og arbeiderpartiet, rettferdiggjøre en slik utvikling? Statistikk viser at en tredjedel av alle lærere slutter i yrket i løpet av de første fem årene som lærer. Lærerutdanningen er nå en masterutdanning med karakterkrav for å komme inn. I år er det 2000 færre søkere til lærerutdanningen enn i fjor. Alt dette skyldes ikke lønn, men lønn er en viktig del av det. Vi trenger at vår arbeidsgiver gjør mer enn å snakke om hvor mye vi betyr for barn og hvor mye vi står på. Vi trenger at vår arbeidsgiver setter pris på oss ved å gi oss en anstendig lønn. Et lønnshopp vil både rekruttere nye lærere og beholde de erfarne.

Som ihuga Arbeiderparti-velger håper jeg du lytter til budskapet mitt i dette brevet, slik at jeg kan fortsette å stemme på Arbeiderpartiet. Det er så mye vi er enige om og sammen former vi Trondheim, du med store malepensler og jeg med å gi våre unge innbyggere et godt verdigrunnlag.

Vær så snill. Støtt oss i kampen om en høyere lønn.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!