Trøndersk Matfestival: «De 150 utstillerne på matfestivalen hadde mer enn 200 000 besøkende i 2017. Det er imponerende tall for en festival som startet i 2005. Når en får til såpass på 12 år, hva kan vi få til på 30?» skriver kronikkforfatteren. 

Skattkammer av råvarer gjør oss til en matregion i verdensklasse

Å male et bilde av at trøndere kun blir tilbudt ferdiglaget pizzadeig og industrisaus på glass stemmer ikke helt med virkeligheten.

Adresseavisen skriver på kommentarplass at Trøndelag bare kan glemme å la verden få vite hvilke fantastiske matskatter vi sitter på i regionen vår. Det er lett å gå seg bort i etablerte sannheter hvis det er det en leter etter, og ikke ser hva som faktisk spirer og gror i Trøndelag.

Restauratør Roar Hildonen brukte Piemonte i Nord-Italia som eksempel, da han med brennende engasjement på en næringslivskonferanse fortalte om mulighetene vi sitter på i regionen vår. Vi har noen av verdens beste råvarer rett utenfor kjøkkendøra, hevder han, men vi holder det for oss selv. Han ønsker at Trøndelag skal ta posisjonen vi med rette kan hevde:

- Nordens ledende matregion. Det vil styrke regionen vår, fylle hotellsenger, øke handelen og styrke identiteten. Men for å få til det må vi samle oss, legge en langsiktig plan og jobbe målrettet, sier Hildonen.

Les også Morten Langfeldt Dahlbacks kommentar: Trøndelag det nye Piemonte? Col cavolo!


Det faller i skrinn jord hos Adresseavisens kommentator, som altså mener at Trøndelag ikke har en sjans i havet. Ikke bare er vi for sent ute, trøndere får også skylden for en feilet mathall. Og når noen som faktisk vet hva de snakker om først skryter av trøndersk mat, blir de stemplet som alt for snobbete. Dessuten er det liten vits i å snakke om mat fra Trøndelag, – italiensk mat er jo å finne over hele verden allerede!

Med denne type argumentasjon kan vi like gjerne rive Nidarosdomen, slutte å spille fotball og droppe å satse på teknologi.

I år vil vi ha 90 cruicebåtanløp i Trondheim. Disse mer eller mindre store båtene har med seg hele 160000 besøkende til byen vår. Byen trenger disse gjestene, selv om de ikke fyller opp hotellsengene våre. Hadde det ikke vært for Nidarosdomen er det lite sannsynlig at skipene ville prioritert å ta den lange veien inn Trondheimsfjorden. Jeg stemmer for å beholde Nidarosdomen, til tross for at det finnes adskillig mer imponerende kirkebygg lenger sør i Europa.

Les også: - Trondheim fortjener virkelig stjerner i år


Rosenborgs suksess er udiskutabel. Svart og hvitt, svart på hvitt – tallenes tale er klar. Fotballaget betyr mye for regionen, og er nok mer berømt enn selve byen i den store verden. Det finnes en hel del klubblag som er både større, mer etablert og mer berømte enn Rosenborg. Jeg synes vi skal beholde Rosenborg også, selv om Piemonte kan skilte med superlag som Juventus.

At Trondheim er Norges teknologihovedstad med NTNU, Sintef og et raskt voksende startup miljø er det stort sett enighet om. Men selv om verdens teknologihovedstad ligger i Silicon Valley hindrer det ikke oss å fortsatt satse på teknologi.

Nidarosdomen, Rosenborg og teknologisatsing er noe av det som gjør Trondheim og Trøndelag attraktive.

Opptatt av debatt? Les også: På hvilket grunnlag kan Adressa sette seg til doms over en hel næring?


Det vi er alene om er noe vi lenge har tatt for gitt, og ikke gitt all verdens oppmerksomhet. Roar Hildonen har så smått begynt å få oss til å forstå at vi sitter på et skattkammer av råvarer som gjør oss til en matregion i verdensklasse. Kaldt og langt nok mot nord til at det meste vokser sakte. Sakte og rent. Kvalitet tar tid. Noen av verdens beste råvarer fra hav, fjell og innland. Trøndelag står for en høyere andel av matproduksjonen i landet enn noen annen region, – og det med et betydelig mangfold.

De nye restaurantene som har etablert seg i Trondheim de siste årene eksisterer fordi folk faktisk besøker dem. Med økt matinteresse øker også kunnskapen. Kunnskap skaper en mer kvalitetsbevisst etterspørsel som på sikt vil føre til nyskaping og høyere kvalitet. Dette vil igjen resultere i nye gjester og mer lokal mat i butikken og på bordet. Coop OBS på Lade har egen avdeling for lokalprodusert mat, du finner lokale oster hos Bunnpris, lokalprodusert mat står side om side med internasjonale alternativer i Meny, – og produkter fra Grønne Folk på Frosta har allerede god plassering i kjøledisken Rema 1000. For å nevne noe.

Å male et bilde av at trøndere kun blir tilbudt ferdiglaget pizzadeig og industrisaus på glass stemmer altså ikke helt med virkeligheten.

Jeg er overbevist om at det kun er snakk om kort tid før noen av våre utmerkede restauranter kan skilte med en stjerne eller tre – internasjonale stjernekokker er allerede fulle av lovord om råvarene.

Mer debatt: Jeg har sett presset. De voksne er nødt til å forstå at verden er et tøffere sted nå


Det nordiske kjøkkenet har fått en solid posisjon blant matinteresserte verden over. Og selv om det italienske kjøkkenet med sine pizza og pastaretter er å finne verden over, er det lett å glemme at det tross alt ikke er mer enn drøyt 40 år siden vi for første gang kunne bestille oss italiensk mat på restaurant her i byen. At Mathallen ikke ble en suksess skyldes verken trønderne selv eller råvarene våre. Markedet er brutalt ærlig; er ikke et konsept godt nok i seg selv, overlever det ikke. Det har derimot både Bondens marked, Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen gjort med glans. De 150 utstillerne på matfestivalen hadde mer enn 200000 besøkende i 2017. Det er imponerende tall for en festival som startet i 2005. Når en får til såpass på 12 år, hva kan vi få til på 30?

Verden har så vidt begynt å spise nordisk og det er i vår region at nordiske smaker ble født. Vi har alle forutsetningene for å befeste posisjonen som Nordens matregion nummer én. Vi skal verken bli Nordens Toscana eller Piemonte – det er mer enn godt nok å være Trøndelag.

Å være stor handler ikke alltid om størrelse, men om evnen til å forstå hva man er god på. I tillegg må vi tørre å tenke de store tankene, og sette oss langsiktige mål. Vi må se muligheter – ikke begrensninger!


Hør våre kommentatorer snakke om bioteknologi, kulturkamp, sjakk og OL

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

«Med denne type argumentasjon kan vi like gjerne rive Nidarosdomen, slutte å spille fotball og droppe å satse på teknologi» skriver Lasse Berre. 

«Med denne type argumentasjon kan vi like gjerne rive Nidarosdomen, slutte å spille fotball og droppe å satse på teknologi» skriver Lasse Berre.