27. mars 1980 kantret boligplattformen Alexander Kielland på Ekofisk. TV2s nye dokumentarserie «Katastrofen Kielland» og NRKs nye dramaserie «Lykkeland 2» gir omsider en bred framstilling av en av de største katastrofene i nyere norsk historie, skriver vår kommentator.  Foto: TV2

Katastrofen ryster også 42 år etter

Alexander Kielland-ulykken er i sentrum både for en ny dokumentarserie på TV2 og NRKs største dramasatsing. Selv vi som kan huske 1980, vil rystes av det som kommer fram om katastrofen.

Det er sannsynligvis litt tilfeldig at 2022 innledes med at de to store norske seriepremierene på NRK og TV2 handler om Alexander Kielland-ulykken. Samtidig er det nok et tegn i tida at det først nå, nesten 42 år etter den store katastrofen, at vi får de brede tv-fortellingene om hendelsen, fortalt i form av dokumentar og drama.