Astrid Smeplass er fin som eventyrheltinne i ny, norsk versjon av "Tre nøtter til Askepott".   Foto: Agnete Brun/Nordisk film distribusjon/NTB

Én av nøttene til Askepott er mer verdt enn de andre

Selv med sotete kinn har hun høy markedsverdi i eventyrland. Det kan være vanskeligere å være seg sjøl i virkeligheten.

Sist uke var jeg på kino med døtrene mine og så den nye, norske filmversjonen av «Tre nøtter til Askepott». De fleste av oss kjenner fortellingen fra den østtysk-tsjekkoslovakiske samproduksjonen som sendes i NRK julaften formiddag. I motsetning til den passive, sukkersøte heltinneskikkelsen i Disney-versjonen, er Askepott i juleklassikeren fra 1973 en modig, smart og handlekraftig type som er rå på hesteryggen og en uovertruffen jeger. Ja, hun er til og med en bedre skytter enn den bleke arveprinsen som hun vinner hjertet til.