DN har avslørt og dokumentert innholdet i en lukket og omstridt Whatsapp-gruppe som ble startet av Øystein Stray-Spetalen.   Foto: Knut Falch

Vi snakker om rike og godt voksne menn som leker politikk

Det sies at troll sprekker i sola. Det samme gjør rike onkler når medias søkelys treffer dem.

Dagens Næringsliv avslørte torsdag hvilke diskusjoner som pågår i den lukkede Whatsapp-gruppen «Politikk», startet av ingen rikere enn Øystein Stray-Spetalen. Et sentralt tema i nettverket er: Hvordan skal de ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen?

Avsløringen belyser et interessant fenomen. Mange har hatt en forestilling om hvordan et typisk «nettroll» ser ut: Han er ressurssvak, lavt utdannet og uten nettverk. Kanskje stemmer han også Frp.

Denne gangen kommer trollinga fra Norges rikeste. Nettverket som avsløres består av finanseliten, milliardærer og et knippe medieprofiler. Blant medlemmene er «Høyres rike onkler», men det viser seg at også Frp, Venstre og Senterpartiet har fått seg noen rike onkler.

Kort oppsummert: Vi snakker om rike og godt voksne menn som leker politikk.

DN har dokumentert en rekke meldinger i gruppen. Det fremkommer at de toneangivende medlemmene er grundig lei av klimahysteri, innvandring, formuesskatt og, selvfølgelig: Arbeiderpartiet. Samtalene er i tillegg krydret med vaksinemotstand og Trump-støtte.

Noen vil ha det til at rasisme, klimafornektelse og hatet mot Arbeiderpartiet kommer fra «folkedypet». Denne tesen er i hvert fall ikke gyldig for milliardær-nettverket.

Det er ingenting galt med lukkede diskusjonsforum. Men et forum bestående av 128 mektige mennesker burde strengt tatt tåle dagens lys. Derfor er det er påfallende at DN kan navngi hele 52 deltakere som ikke vil svare på deres henvendelse om saken.

Helge Lurås, redaktør i det alternative mediet Resett, er også medlem av gruppen. I en SMS til DN forklarer han at «det er viktig å ta pulsen på hva som rører seg ute i det norske folk». Det er en kuriøs beskrivelse, all den tid gruppen består av landets mest søkkrike herreklubb.

Det mest interessante, i lys av valgkampen, er kanskje gruppens motstand mot Arbeiderpartiet. DN-saken viser en skjermdump fra den omdiskuterte Kjell Erik Eilertsen, hvor han spør gruppen: «Noen som vet noe om Espen Barth Eide? Noe ala den uforløste brygge-saken til Jonas Gahr Støre for fire år siden?»

Faksimile: Dagens Næringsliv 

Eilertsen er tidligere journalist og kommentator i Finansavisen. Foran stortingsvalget i 2017 skrev Eilertsen en rekke artikler med påstander om at Jonas Gahr Støre angivelig skulle ha brukt svart arbeidskraft på brygga på hytta han eide. Saken fikk stor oppmerksomhet, og ble av flere kalt en «drittpakke» til Arbeiderpartiet i valgkampen.

Til slutt skriver Eilertsen i Whatsapp-gruppen: «Støre er nok herdet, men jeg oppfatter Barth Eide som Aps svake punkt. Vi risikerer å få ham i regjering.»

Ironien her er at Eilertsen møter seg selv i døra. Han sier selv at ofrene han sikter mot, kommer herdet ut av det. Ergo bidrar han til å styrke Ap-toppene.

Motivet til Eilertsen er blottlagt i medias søkelys. Eilertsen ønsket altså å sende ut en ny drittpakke. Men i stedet for å ramme Barth Eide og Arbeiderpartiet, kan den se ut til å treffe Høyre, Venstre og Senterpartiet.