Foto: Ukjent/Wellcome Collection

Husket pinsekort i år?

Pinsefeiringa nærmer seg med stormskritt. Er alt i boks? Jeg tror det.

I år har jeg vært på ballen tidlig. Kjøpt inn det som kjøpes skal i god tid. Huset er vaska, pinsetorsken er lagt i lut, pinsebålet er stabla og pinsekortene postet. Stressnivået er rekordlavt. I år skal jommen ikke denne høytida komme som julekvelden på kjerringa. Eller som pinseaften på koldjomfrua.

Jeg håper andre også flesker til i år og feirer pinsa med full tyngde. For Kristi himmelfartsfeiringa har lært oss ei lekse. Den helga fikk den muslimske høytida id, som markerer slutten på fastemåneden ramadan, mye oppmerksomhet i NRK. Ja, mye mer enn Kristi himmelfartsdagen. Enkelte politikere reagerte. «Kan se ut som NRK er muslimsk», skrev Ap-toppen Else-May Norderhus på Facebook. I ettertid endret hun innlegget. Frp-leder Sylvi Listhaug var også bister på statskanalen som ikke sendte en eneste himmelfarts-hilsen til folket.

Dessverre tror jeg den hilsenen uansett hadde gått oss hus forbi. For vi var opptatt med å plante Pelargonia og snekre platting. Men nå i pinsa har vi sjansen til storstilt feiring. Og for den som ennå ikke har googlet: Pinse feires til minne om Den hellige ånd som lot apostlene snakke alle språk slik at alle forsto forkynnelsen.