Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har vært en stødig kaptein når det har stormet på borgerlig side. Høyre står støtt, men de andre partiene på blå side av streken er det verre med, skriver Siv Sandvik i denne kommentaren.   Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Borgerlig kaos? Jeg ville brukt akkurat de ordene

I åtte år har borgerlig side ledet landet. Kun Erna Solberg og hennes Høyre ser ut til å komme helskinnet fra det.

Med stoisk ro, rause budsjettforlik og en nærmest grenseløs pragmatisme har Erna Solberg stått ved roret mens regjeringspartnere har kommet og gått.

De som advarte mot borgerlig kaos før valget i 2013, tok både grundig feil og fikk litt rett. De tok feil fordi Erna Solberg klarte å forhandle fram en regjeringsplattform med Frp og forpliktende samarbeidsavtaler med KrF og Venstre. De fikk rett fordi samarbeidet på blå side av streken har vært alt annet enn enkelt.

Høyre har lykkes i å beholde makta, men har mislyktes i å bygge et felles politisk prosjekt alle partier tjener på.

Etter åtte år med en Høyre-ledet regjering er det fortsatt uklart for velgerne hva som skjer om borgerlig side beholder flertallet. Høyre vil i utgangspunktet ha alle med. Det er de alene om. Venstre vil helst ikke, og KrF vil absolutt ikke, i regjering med Frp. Frp vil ikke dele regjeringsmakt med småpartiene, men sier samtidig at de ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av. Høres det kjent ut?

Selv om mye minner om debatten før valget i 2013, er utgangspunktet et helt annet. Siden norske regjeringer sitter til de blir felt av Stortinget, kan dagens mindretallsregjering med Høyre, Venstre og KrF bli sittende på Frps nåde etter en borgerlig valgseier. Det skal mye til før Frp feller Solberg og gjør Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre til Norges statsminister.

Akkurat nå tyder mye på at Høyre-lederen «slipper» å være kaospilot på borgerlig side etter valget i september. I skrivende stund gir snittet for mai-målingene 98 rødgrønne og 71 borgerlige stortingsmandater, viser oversikten fra nettstedet Poll of polls.

Tidligere hadde slike tall betydd at Høyre lå lavt og Ap høyt. Ikke nå.

God pandemihåndtering, dyktige statsråder og høy tillit i saker som sysselsetting, skole og samferdsel har sørget for at Høyre fortsatt ligger stabilt høyt på målingene og er landets største parti. Derfor er det et selvsikkert Høyre som samles til digitalt landsmøte i helga. Der truer ingen opprivende konflikter som kan føre til intern uro eller skremme velgere vekk. Til og med striden om formuesskatten har de klart å styre unna. Det lå opprinnelig an til en ny skattekamp i partiet, men forslagene om å kutte hele formuesskatten er trukket.

I fjor trosset landsmøtet Solberg og vedtok og fjerne den helt. Kort tid etterpå avlyste Høyre-lederen løftet. I andre partier ville den slags overkjøring av partidemokratiet ført til et voldsomt rabalder. Ikke i Høyre. Heller ikke da Solberg åpnet for innstramminger i abortloven for å friste KrF over på borgerlig side, ble det bråk. I løpet av de siste åtte årene har det vært ro i Høyre-rekkene. Ingen protesterer mot at Erna er stjerna.

Den type pondus har ingen av de andre partilederne på borgerlig side. Det dramatiske retningsvalget høsten 2018 rev nesten KrF i filler. Venstre har kranglet nesten like mye med seg selv som med Frp. Nylig avgåtte Frp-leder Siv Jensen måtte flere ganger stilne interne rop om å gå ut av regjering. Til slutt gjorde de alvor av trusselen og beskrev regjerings-exiten som å komme ut av et fengsel.

Venstre og KrF fikk endelig den blågrønne regjeringa de hadde drømt om, men velgerne kom ikke tilbake av den grunn. De to partiene vaker fortsatt rundt sperregrensa. Frps frigjøring ga dem heller ingen varig opptur på på målingene. Partiet mister en tredel av stortingsgruppa om dagens målinger blir valgresultatet. Dermed ligger de blå dårlig an, selv om Høyre gjør det godt.

Solberg er likevel optimist. Hun minner om at også i mai 2017 viste målingene rødgrønn ledelse. Men Senterpartiets voldsomme vekst gjør at forspranget til Støre og co. er større nå. Kompromissene Erna Solberg er avhengig av for å lime borgerlig side sammen, har ikke skapt begeistring hos velgerne til partiene hun er avhengig av for å få flertall.

Når de andre har krangla seg imellom, har Solberg sagt at hun «ikke ville brukt akkurat de ordene» og latt stormen blåse over. Solberg har vært raus med samarbeidspartiene. Dessverre for henne har ikke velgerne det.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!