Peder Weidemann Egseth er statssekretær ved Statsministerens kontor. Her er han avbildet sammen med sjefen sin, statsminister Erna Solberg (H).  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Dette gikk ikke så bra, Høyre

Korona og spinn passer dårlig sammen. Forsøket på å legge smitteskylda på Oslo endte i et mageplask.

Trondhjemmeren Peder Egseth hadde ingen god dag på jobben mandag.

Dagen startet med at Molde-ordfører og Høyre-politiker Torgeir Dahl forsvarte sin kritikk av Oslos koronahåndtering i radioprogrammet Politisk kvarter på NRK. - Nei, svarte han på spørsmål om han hadde vært i kontakt med noen i regjeringsapparatet før han frontet kritikken i VG.

Avklaringa var viktig for regjeringa. For Dahls Oslo-kritikk ble tatt dårlig imot, for å si det forsiktig. Oslo-folk raste. Statsministeren måtte rykke ut og ta avstand.

Men så viste det seg at avstanden ikke var så stor, likevel. En av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere hadde hatt en finger med i spillet. Dahls forsikringer i radiodebatten stemte ikke. Han hadde hatt kontakt med «noen i regjeringsapparatet» før VG-utspillet. Denne noen er altså statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK), Peder Egseth.

Torgeir Dahl (H), ordfører i Molde, har vært i hardt vær etter at han kritiserte Oslos håndtering av koronapandemien.   Foto: Berit Roald / NTB

I en tekstmelding til NRK forklarer trønderen at han hadde snakket med Dahl i helga, fordi Molde-ordføreren ville komme i kontakt med pressen etter at smitten igjen økte i Oslo.

Dahl selv sier til NTB tirsdag at han snakket med Egseth totalt fire ganger i løpet av helga. Ifølge ordføreren tok han selv kontakt med statssekretæren fordi han ville ha hjelp til å kontakte noen i riksmedia.

Hvis suksessfaktoren av dette samarbeidet mellom SMK og ordføreren i Molde hadde vært antall oppslag i riksmedia, så kunne vi kalt det en innertier. Men det som har skjedd, er så langt fra en politisk innertier det går an å komme.

I stedet for å få en debatt om hvorvidt byrådet i Oslo har gjort jobben sin, eller ikke, handler nå alt om hvorvidt regjeringa har prøvd å slå politisk mynt på de høye smittetallene i hovedstaden.

Først slo selve utspillet feil.

Så bomma de i opprydningsarbeidet.

Dahls første - og feilaktige - forsikringer om at det ikke hadde vært noen kontakt mellom han og regjeringsapparatet, svekker Høyres troverdighet.

Det er ikke tilfeldig at Ap-leder Jonas Gahr Støre kaster seg inn i debatten med full styrke. - Dette er trist, sier han til VG tirsdag. - I en situasjon der landet er i krise, 200 000 mangler jobb og veldig mange mennesker sliter, er det svært uheldig at SMK bidrar til å sette folk opp mot hverandre, fortsetter han.

Ap-lederen omtaler utspillet som «angrepet på Oslo» og krever at Erna Solberg bidrar til at sannheten kommer fram.

Støre og co. har alt å tjene på at Solberg klistres til dette rotet. Selv sier hun at hun ikke visste om utspillet før hun leste det i avisa. Hun har kalt Oslo-kritikken et sidespor. Mandag kveld understreket hun også overfor NRK at hun har vært tydelig på dette internt, «også direkte til min statssekretær».

Som sagt, Peder Egseth hadde ingen god dag på jobben.

En stor del av jobben hans er å spinne, og da er det ikke garnarbeid vi snakker om. Verbet betyr noe helt annet i den politiske bobla. Ifølge Store norske leksikon er en spinndoktor en «uformell betegnelse for en person som arbeider for en politiker, et politisk parti eller en interessegruppe med sikte på å påvirke medienes vinkling i ulike saker».

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), har reagert kraftig på Egseths rolle i forkant av Molde-ordførerens utspill. Her presenterer han nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag.  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Om Høyre klarer å isolere utspillet til en overivrig ordfører som fikk hjelp av en overivrig statssekretær til å komme på i riksmedia, kan denne skandalen få et kortvarig liv.

Ligger det derimot mer bak, kan det prege valgkampen.

Velgerne har for lengst godtatt politisk debatt og uenighet om koronatiltak og krisepakker. Men å hevde at Oslo selv har skyld i de høye smittetallene, blir noe annet. Et politisk pekespill gir velgerne en vond smak i munnen når hundretusener av Oslo-innbyggere har levd under svært strenge restriksjoner siden november.

Der vi i Trondheim kan sende ungene på trening og ta oss en øl til maten på restaurant, ser Oslo en kraftig økning i smitten selv om at de har vært sosialt nedstengt i månedsvis.

Høyre-folk har lenge irritert seg over det de mener at vært utidige angrep på regjeringa fra byråd Raymond Johansen (Ap).

Det er ikke uten grunn at Ap-folk mistenker at regjeringa har brukt ordføreren som prøveballong, for å teste ut en kritikk de ikke ennå tør målbære selv. Om det viser seg å stemme, vil det slå kraftig tilbake.

Tirsdag kveld holdt Erna Solberg pressekonferanse der hun irrettesatte egen statssekretær og beklaget overfor Raymond Johansen.