Historisk kyss: Stillbilde fra Leksvik-versjonen av «Something Good – Negro Kiss» av William Selig fra 1898. Saint Suttle og Gertie Brown spiller paret i en av flere filmhistorisk oppsiksvekkende funn fra filmsamlingen til to brødre fra Leksvik.  Foto: Gorm K. Gaare

Historisk kyss fra Leksvika

Verdens første film med kyssing mellom to afroamerikanere er funnet i Leksvik. To brødre som kom fra Amerika, viste filmen på låveveggen for over 100 år siden.

Under restaurering av filmsamlingen til Hans og Ola Killingberg fra Leksvik har Nasjonalbiblioteket oppdaget en liten sensasjon i filmarven fra de to brødrene som begge døde for mer enn 100 år siden. Filmen, som har tittelen «Something Good – Negro Kiss» er fra 1898 av William Selig. Den var lenge regnet som tapt, og fikk stor oppmerksomhet i USA da en utgave av filmen ble funnet der i 2017.