Havet er en av mange ressurser som gjør at Trøndelag er godt rustet på veien videre etter koronakrisen, mente flere under Trøndelagsmøtet.  Foto: Terje Svaan

Det var som vi trodde: Vi trøndere er best i verden

Noen ble tydeligvis fristet til å slå seg på brystet under Trøndelagsmøtet: Ingen i verden ligger så godt an som oss.

Statsminister Erna Solberg og eksperter på mange områder skrøt fælt av Trøndelag under det digitale Trøndelagsmøtet torsdag. Vi trøndere har de aller beste forutsetningene. Vi har naturressurser, ikke minst i havet, vi klarer å omstille oss, og vi har noen av verdens beste teknologer og datafolk på NTNU og Sintef. Og det var altså ikke bare trønderne selv som påsto det.

Teknologieksperten Silvija Seres snakket om den fjerde industrielle revolusjonen, altså digitaliseringen, og trakk fram det kinesiske ordtaket om at når forandringens vinder blåser, bygger noen vindmøller, mens andre søker ly. I Norge og ikke minst i Trøndelag bygger vi vindmøller, mente hun. Seres tenkte ikke på vindturbiner som ødelegger naturen, men på teknologi og nyskaping.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Statsministeren roser særlig fire nyskapende bedrifter i Trøndelag

Jo, det var hyggelig å høre at vi klarer oss godt, men jeg lurer på hvor mange arbeidsledige, permitterte og trygdede som fulgte med på det direktesendte møtet. De eldre, som av og til synes digitalisering er et fyord, satt de klistret til skjermen og fikk med seg de digitale betraktningene fra politikere, samfunnstopper og næringslivsfolk?

Det kan hende de arbeidsledige og en del eldre følte de var vitne til noe som foregikk i en verden langt unna. Når du ikke vet hvordan du skal få betalt det neste avdraget på boliglånet, når du føler at ingen har bruk for deg, er det ikke lett å kaste seg rundt og starte vindmøllebygging helt på egen hånd.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa at det viktigste vi kan gjøre for å motvirke sosiale forskjeller, er å få flest mulig i arbeid. Det har han selvfølgelig rett i. Men hvis vi skal få hele folket i arbeid etter koronaen, må folket være innstilt på forandring, slik at de kan gå inn i nye og andre jobber. 50-åringer må kanskje sette seg på skolebenken. Da må de være motiverte.

LES OGSÅ: Får 28 millioner til trøndersk hydrogrenbåt

Selvfølgelig må vi gripe enhver anledning som finnes, slik at vi kan få i gang hjulene for fullt når koronaen er over. NHO mener vi må skape 250 000 nye arbeidsplasser i det private næringslivet dette tiåret. Og mange av de nye arbeidsplassene blir annerledes enn dem vi har. De blir grønnere og mer digitale – og folk må skaffe seg ny kunnskap for å jobbe der.

Mange som snakket om veien videre for Trøndelag, mente at vi kommer nok ikke tilbake til den gamle normalen. Når koronaen er over, er det en ny normal vi må forholde oss til. En hverdag som blir annerledes enn den var i 2019.

LES OGSÅ LEDEREN: Trøndelagsmøtet i år er tidenes viktigste

Joda, vi skal fiske, dyrke jorda og hogge ved som før. Men fiskeren må snart bytte ut dieselmotoren med noe mer utslippsfritt, og enda flere bønder må montere dataanlegg i fjøset.

I Trøndelag er vi altså bedre forberedt til å gå inn i den nye normalen enn de fleste andre. Reiselivet, serveringsstedene og kulturlivet sliter tungt, men på andre områder går det bedre enn ventet. Mange er imponert over nyskapingen som har foregått i næringslivet, og forutsetningene for å lykkes videre er altså usedvanlig gode.

LES OGSÅ: Ingen pakker til koronabarna?

Det føles nok ikke slik for de arbeidsledige som sliter med å komme seg opp om morgenen, men vi sitter rett og slett på ei grønn gren. Svært få land har taklet koronaen så godt som Norge. Vi har en stor pengebinge som hjelper oss i krisetider. Folket har stor tillit til myndighetene, og arbeidslivet er organisert på en måte som er lønnsom på alle måter.

Jeg snakker om trepartsmodellen, som LOs sjeføkononom Roger Bjørnstad brukte mye tid på å rose under Trøndelagsmøtet. NHO og regjeringen står bak den samme modellen, så det er ikke kontroversielt å påstå at den gir oss store fordeler, ikke minst i krisetider.

Og mens Norge ligger på verdenstoppen, er situasjonen enda et hakk bedre i Trøndelag. Én ting bør vi likevel huske når vi gyver løs på veien videre. Når du sitter på ei grønn gren, er du ikke særlig sympatisk hvis du slår deg på brystet. Du må heller hjelpe til med å løfte dem som kravler på bakken.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her