Distriktskommuner som klager for mye over hvor ille det er, tiltrekker heller ikke nye innbyggere. Mange velger likevel å bygge hytte på bygda.  Foto: Marthe J. Kothe-Næss

Slutt å snakke ned lykkelandet

Vi må slutte å svartmale livet på bygda dersom vi skal unngå at distriktet ender som en plass for bygdetullinger og eldre pleietrengende.

Staten må redde Bygde-Norge fra armod og fraflytting, krever stadig flere politikere og innbyggere. De advarer mot at utkantkommuner om noen tiår vil bestå av stadig flere eldre og mer pleietrengende innbyggere og noen ungkarer som aldri rakk å flytte ut. Bildet av elendigheten er nå dokumentert i flere rapporter. Men hvor er det blitt av kommunenes skrytevideoer, reklamebrosjyrer i glanset papir og kommunenes egne slagord om hvor flott det er å bo på bygda? I stedet har det blitt vanlig å snakke ned sin egen bygd. Så elendig kan det vel ikke være at de ikke lenger tror på sine egne kvaliteter?