Vi må for God’s sake ikke komme i utakt med amerikanerne, skriver Trygve Lundemo.   Foto: Skjermdump fra NRK

En neve dollar

Why don’t we pay med dollar i Norge? Spørsmålet meldte seg med full power denne uka, for nå er vi blitt så american i hodet at kroner føles strange.

Først var det halloween. Få dager etterpå fordypet vi oss så til de grader i det amerikanske valget at vi visste mer om how people vote in North Carolina enn i Nordland. I dag er det Black Friday, som er the climax etter en hel Black Week.

LES OGSÅ: Redde for å bli lurt av Black Friday-prisene

I går var det thanksgiving, og mange spiste sikkert stuffed turkey. I hvert fall gjorde folk det på restauranten med det tidstypiske navnet Kitchen & Table. Samtidig har vi besøkt the shopping malls og kjøpt jeans og rains og knit. Noen har vært på shoe galleries, og andre lurer på om de skal få en ny hair style til jul.

De som vet what’s going on i butikkene, mener at vi kommer til å bruke 120 milliarder kroner på julehandelen i november og december. That’s nice. Pengene må i omløp etter at vi har vært i lockdown.

LES OGSÅ: Stengt grense setter fart på trøndersk julehandel

Vi kunne kalt Black Friday svartfredag, men vi bryr oss jo ikke om at halloween er en variant av den norske allehelgensaften og at thanksgiving har en norsk parallell i Mikkelsmess og høsttakkefest. Dessuten er Mikkelsmess 29. september, og det blir jo completely wrong, siden amerikanerne feirer thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Vi må for God’s sake ikke komme i utakt med amerikanerne.

Mens alle andre var busy med Black Week, har forresten the government kommet med et utspill om at alle barnehager og kommuner skal få en duty til å vurdere barnas norskkunnskaper før de begynner på skolen. What’s the point? Why not give up?

Les flere kortkommentarer her