Hevnen kan bli søt når Frps Sylvi Listhaug skal forhandle med regjeringen om statsbudsjettet.  Foto: Heiko Junge/NTB

Ikke søtt nok for Frp

Mye graut, altfor lite sukker. Det er grovt sett sånn Fremskrittspartiet oppsummerer tiden i regjering.

Lørdag avholder partiet et nedkortet og halvdigitalt landsmøte etter at vårens møte ble koronautsatt. Det er færre saker til behandling enn vanlig. Faktisk er partiets årsberetning noe av det mer spennende i sakspapirene. Her beskriver partiet årene i regjeringen og forklarer samtidig hvorfor det var så nødvendig å gå ut av den.

«De fire første årene var vi en del av en relativt populær regjering», heter det i årsmeldingen, selv om det også rapporteres om tøffe tak. «Vi måtte godta saker som vi syntes var vondt å være med på, og som vi ble påtvunget av støttepartiene: Passasjeravgift, økt sukkeravgift, milliarder til bistand, for å nevne noe», heter det videre.

Noen nederlag er bitrere enn andre. Sukkeravgiften var særlig tung å svelge. Den gamle partihøvdingen Carl I. Hagen hadde tross alt en fortid som Marketing Executive for Norway i sukkergiganten Tate & Lyle.

Tonen var allerede sur da regjeringen ble utvidet – først med Venstre og deretter med KrF. Frp beskriver det slik i årsberetningen: «Begeistringen forsvant og politikken ble preget av for mange grå kompromiss og en politikk i realiteten uten klar retning».

Frp fikk nok og kastet kortene. Nå må de gjenværende partiene i regjering søke støtte hos Frp for å få gjennom neste års statsbudsjett. Kanskje blir det en søt hevn for Frp.