Visepresident Mike Pence  Foto: NTB / Scanpix

Endelig en debatt til å bli litt klokere av

Kanskje på tide at USA får en farget kvinne som president. Debatten mellom visepresidentkandidatene gjorde Amerika litt mer normal igjen.

For alle som har gitt opp amerikansk politikk etter debatten mellom president Donald Trump og utfordrer Joe Biden: Det er håp for landet som ønsker å framstå som det demokratiske fyrtårnet i verden. Møtet mellom reservene – visepresident Mike Pence og senator Kamala Harris i natt – ble faktisk en sivilisert debatt til å bli litt klokere av. Bak to lag av pleksiglass, sittende fire meter fra hverandre, møttes de to til det første og eneste møtet før valget den 3. november.

I motsetning til den kaotiske debatten mellom Trump og Biden for en uke siden, fikk de to kandidatene fullføre resonnementer uten for mange avbrytelser. Dessverre svarte de ikke alltid på spørsmålene, spesielt Pence unngikk de vanskelige temaene, som Trumps håndtering av covid-19, åpenheten generelt og om alderen til kandidatene var et problem. Her burde utspørreren i langt større grad fullt opp når de to ikke svarte på spørsmålene de fikk.

Det var befriende å følge en politisk debatt der de to snakket om politiske saker, ikke bare karakteriserte motparten, slik tilfellet ofte var i presidentdebatten. Harris og Pence viste respekt for hverandre, men argumenterte tydelig at det er stor forskjell på politikken. Mange var på forhånd spent på om Pence ville forsøke å plassere Harris som en liberal kandidat på venstresiden i det demokratiske partiet. Det ble ikke noe stort tema. I stedet måtte de to svare på kjente spørsmål om koronapandemien, økonomi, Trumps skattesaker, klimaendringer, utenrikspolitikk og utnevnelsen til Høyesterett.

I motsetning til Trump og Biden, to eldre menn på tampen av sine politiske karrierer, framsto ikke minst Harris som en mulig, fremtidig president. Det vil i så fall være et gjennombrudd for et land som så langt bare har hatt mannlige presidenter. Debatten flyttet nok ikke så mange velgere, til det er amerikansk politikk for polarisert, og mange velgere har allerede bestemt seg. Men for demokratene og Harris var det viktig å vise at partiet har en dyktig og troverdig visepresidentkandidat bak en aldrende Biden. Harris svarte godt på de fleste saksområdene og framsto sikker, forberedt og scenevant. Harris tjente også på at hun henvendte seg direkte til velgerne.

Pence hadde den vanskelige oppgaven med å forsvare en president i fri dressur. Det gjorde han så godt det lot seg gjøre. Det er ingen enkelt jobb å forklare det amerikanske folket at Trump er et forbilde og en leder, spesielt ikke under pandemien, når presidenten selv ikke følger de rådene han krever av sine landsmenn. Pence har også ansvaret for å følge opp pandemien fra Det hvite hus, en jobb de er sterkt kritisert for og som han slet med å forsvare under debatten.

Pence har i fire år oppholdt seg lojalt i skyggen av sin dominerende sjef. Visepresidenten er likevel et godt kort for Trump og han kom helskinnet gjennom debatten. Men ifølge en kjapp spørreundersøkelse av et vilkårlig utvalg TV-seere fra CNN rett etter debatten viser at et solid flertall mener Harris vant debatten, og et like stort flertall mener hun er egnet til å bli president. Ut fra det hun presterte under debatten, er ikke det helt overraskende.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Demokratenes visepresidentkandidat, senator Kamala Harris. 
        
            (Foto: NTB / Scanpix)

Demokratenes visepresidentkandidat, senator Kamala Harris.  Foto: NTB / Scanpix