Mangfoldig: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) har lagt fram sitt første kulturbudsjett. Det er stort, men Trondheim er ikke blant vinnerne, skriver vår kommentator.   Foto: Vidar Ruud/NTB

Trondheim i bakleksa nå igjen

Størrelsen på Abid Rajas første kulturbudsjett imponerer, men Trondheim sliter med gjennomslag nå igjen.


En økning av kulturbudsjettet på 3,7 milliarder kroner til 23,6 milliarder, gjør at det ser ut som om Abid Raja(V) har kjempet i regjeringen for et hardt koronarammet kulturliv. Drøyt 2,5 milliarder er riktig nok midlertidige koronatiltak. Målet om å stimulere til aktivitet og å bidra ekstra til drift i en periode hvor smitteverntiltak påvirker omsetningen, viser at statsråden har tatt tegningen fra kulturlivet de siste månedene.

Kultur, frivillighet og idrett er blant sektorene i Norge hvor inntektsmulighetene er mest rammet av covid-19, fordi det rett og slett er forbudt med store arrangement med betalende publikum. Derfor er det logisk at kulturdelen av statsbudsjettet for neste år er sterkt preget av dette og forsøker å imøtekomme noen av behovene til institusjoner og kulturarbeidere.

Sett fra Trondheim er det likevel grunn til skuffelse over at staten ikke bidrar med sårt tiltrengte midler til opprustning av Olavshallen. Det nye Nasjonalmuseet i Oslo som skal åpne neste år får nærmere 900 millioner, mens Kode Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen får en økning på 9,5 millioner. Den Nationale Scene i Bergen får 10 millioner ekstra til prosjektering, prøvelokaler og verksteder. Samlet sett fører det til at teatret i Bergen får 149,5 millioner på neste års budsjett mot 85,4 millioner til Trøndelag Teater.

Det kan se ut som om Trondheim havner mellom barken og veden i fordelingen mellom by og land. Bak Oslo, Bergen og i det siste også Kristiansand, hvor Kilden Teater- og konserthus og Kunstsiloen på Sørlandet har fått store tilskudd. Et lyspunkt er at Kunsthall Trondheim omsider får statlige midler, ca. 2,4 millioner neste år. Det er langt mer enn null, men illustrerende nok øker Bergen Kunsthall fra 9,99 millioner til 10,3 millioner.

De faste postene på kulturbudsjettet fortoner seg grovt sett mer som en fortsettelse av enn et brudd med utviklingen fra Trine Skei Grande som kulturminister. Prioriteringene Raja med stolthet løftet fram i går var satsing på mangfold, talentutvikling, dans og barne- og ungdomskultur. Området med størst grunn til å juble er dans, med flere nye større og mindre poster, også i Trøndelag.

Det er også mulig å ane kultur- og likestillingsministerens fingeravtrykk på millionsatsing på tiltak mot rasisme og diskriminering. Mens Justisdepartementet foreslår fortsatt støtte til islamfiendtlige Human Rights Service for å spre kunnskap om innvandring og integrering, høyner Raja og Kulturdepartementet med åtte millioner til å bekjempe hatefulle ytringer.

Entusiastisk: Abid Raja presenterte sitt første kulturbudsjett med energi og engasjement onsdag.  Foto: Skjermdump

Da Raja presenterte budsjettet sitt i går, trakk han fram sitt eget møte med slagord mot muslimer på veggen som ung som en av grunnene til at han engasjerte seg i norsk politikk. Budsjettet har et bredt syn på mangfold og inkludering, med en egen post for bedre levekår for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønn.

100 millioner mer til midlertidige kunstnerstipend for å opprettholde aktivitet og kontinuitet er viktig supplement til koronastøtte til store institusjoner. Det kan virke smålig at regjeringen heller ikke i år ser seg råd til å utnevne nye statsstipendiater, men stort sett preges kulturbudsjettet av en offensiv satsing på å holde kulturhjul i gang og stimulere noen nye.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg