Foto: NTB / Scanpix

En kaotisk debatt helt uten filter

Mange fryktet et bikkjeslagsmål før den første valgdebatten i USA. Det endte i kaos, avbrytelser og slag under beltestedet.

Den første presidentdebatten i USA ble en sammenhengende konfrontasjon med kaos, stadige avbrytelser og beskyldninger i 90 minutter. Det store spørsmålet på forhånd var om demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, ville bli filleristet av en aggressiv president Donald Trump (R). Det skjedde ikke, men det sto ikke på forsøkene. 77 år gamle Biden startet famlende, men hentet seg inn og unngikk å dumme seg ut, slik en del fryktet på forhånd. Kommentatorene i CNN konkluderte raskt etter debatten at den var en skam for USA. For dette var lavmål og lite verdig to kandidater som kjemper om å få verdens viktigste jobb.

Det tok ikke mange minuttene før de to snakket i munn på hverandre med gjensidige beskyldninger. Programleder Chris Wallace hadde gjennom hele debatten sin fulle hyre med å styre de to debattantene, og de seks temaene som var planlagt på forhånd gikk over i hverandre. Det virket som Biden og Trump hadde en klar strategi om hva de ville snakke om uavhengig av om temaet var økonomi, pandemi, høyesterett eller motstanderens svake sider. Temperaturen ble da også høy da de to beskrev hverandre i nedsettende vendinger. Trump mente Biden var alt annet enn smart og rasist, mens Biden kvitterte med å kalle Trump en klovn og holde kjeft når han avbrøt.

Trump gjorde flere forsøk på å knytte Biden til ytre venstresiden i partiet. Biden svarte at det var hans politikk som gjaldt. Pandemien og konsekvensene for amerikanerne ved at over 200 000 er døde og en økonomi som er i krise, ble et viktig tema gjennom debatten. Presidenten hevdet at økonomien gikk godt før USA uforskyldt havnet i krisen. Det gjorde likevel et visst inntrykk da Biden gjennom hele debatten henvendte seg direkte til seerne med blant annet påstander om at Trump dysset ned koronasmitten for å holde økonomien i gang, og at mange flere liv gikk tapt på grunn av håndteringen. Dette var også Bidens beste kort, og her var han klar og tydelig.

Flere hadde nok håpet å få svar på flere spørsmål, som hva de vil gjøre for å få USA i gang igjen. Og om de to ville akseptere et valgnederlag. Trumps sterkeste kort er fortsatt økonomien, og at det i hans periode er skapt mange nye arbeidsplasser. Her ble han utfordret av Biden som vil gå inn for en omfattende omlegging til grønne næringer. Biden ble også kritisert av Trump for at han ikke tok lov og orden alvorlig nok etter opptøyene i flere byer. Her svarte Biden at rasismen er strukturelt problem, som må løses som det.

Trumps skatteavsløringer ble også et tema under debatten. Her ble presidenten presset av programlederen flere ganger for å svare på hvor mye han hadde betalt i inntektsskatt de siste årene. Trump svarte millioner. Det vil garantert bli faktasjekket de neste ukene. Debatten ble avsluttet med spørsmål til begge kandidatene om de ville akseptere et valgnederlag. Trump gikk langt i slå fast at valget vil bli manipulert gjennom poststemmene, og at valget trolig kan bli avgjort i Høyesterett. Biden svarte at Trump ville hindre at poststemmer ble tellende. Han oppfordret derfor velgerne til å forhåndsstemme eller stemme på valgdagen. I motsetning til Trump var Biden tydelig på at et valgnederlag vil bli respektert. Det er svært kritikkverdig at en sittende president ikke vil svare klart på om han godtar et valgnederlag.

Ettersom debatten ble så rotete, druknet også mange av synspunktene til de to i avbrytelser og avsporinger. Demokratene kan likevel puste lettet ut fordi den ikke ga noen klar vinner. Taperen etter debatten var det amerikanske demokratiet. To meningsmålinger etter debatten konkluderte med at Biden kom best ut av gjørmeslagsmålet. Det er likevel ingen grunn til å tro at den flyttet på så veldig mange velgere. De to neste debattene vil forhåpentligvis dreie seg mer om politikk og mindre om krangling.
Programleder Chris Wallace hadde store problemer med å styre de to debattantene som avbrøt og snakket konstant i munnen på hverandre. 
    
      (Foto: NTB / Scanpix)

Programleder Chris Wallace hadde store problemer med å styre de to debattantene som avbrøt og snakket konstant i munnen på hverandre.  Foto: NTB / Scanpix