Programlederen Sofie Linde brukte helgas humorgalla på dansk TV2 som en anledning til å rase over kjønn, lønn og trakassering i mediebransjen.   Foto: Skjermdump TV2 Zulu

«Nå forventes at vi bare skal le av det hele, le av den gamle tosken»

Danske Sofie Lindes kraftige oppgjør med trakassering og diskriminering i arbeidslivet får den oppmerksomheten det fortjener.

Linde ledet en humorgalla i dansk TV2 i helga da hun fra scenen ga publikum hakeslepp med sin underholdende, men brutale lekse om lønnsdiskriminering og gamle griser i mediebransjen. Det var en pute-tv-aktig og effektfull påminnelse om at metoo slett ikke er en ball som skal legges død.

Heller ikke her hjemme er metoo-oppgjøret ferdig. Med Trond Giskes exit kommer det fram hvor avgjørende det er at kvinner fortsetter med å fortelle historier om maktmisbruk. Uten deres åpenhet, hadde ukultur og gammeldags «sånn er det bare»-struktur fått fortsette.

Midtnorsk debatt: Kan ikke andre partier ha tilsvarende hendelser?

Når jeg snakker med andre kvinner om Giske-saken, er nesten alltid gjennomgangsmelodien: «Jeg har da opplevd mye verre ting enn det disse jentene forteller om». Etter 20 år i arbeidslivet minnes de episoder der mektige menn har gått langt over streken. Det var kjipt, slett ikke innafor, men skitt au, tidens tann gjør at de nærmest har glemt at det skjedde.

Sofie Linde hadde mer å by på enn ny kjole og gravidmage som vertinne for dansk humorgalla.   Foto: Skjermdump TV Zulu

Sofie Linde minnet oss om seksuell trakassering ikke blir mindre alvorlig etter som årene går. Hun trekker fram den kjente filmprodusenten Peter Aalbæk Jensen, også kalt Ålen, som et eksempel. Han ble suspendert etter en rekke varsler om seksuell ydmykelse og mobbing av ansatte i filmselskapet Zentropa. Jensen kom tilbake, blant annet etter at det danske Arbeidstilsynet slo fast at det ikke hadde skjedd brudd på arbeidsmiljøloven.

- Nå forventes det at vi bare skal le av det hele, le av den gamle tosken. Og så er det jo så lenge siden, vi må da komme oss videre, sier folk. Og nå har Jensen bygd en økolandsby, og da skal liksom alt være godt igjen. Det er jo helt vilt at Ålen har greid å klimakompensere seg ut av metoo, sa Linde og høstet jubel og latter fra salen.

Mens Linde står der på scenen, filmstjernevakker og smilende, får det en ekstra effekt når hun sier at mekanismen nok skyldes alles ønske om å ha det hyggelig. Vi ønsker en jovial stemning, og da er det sørgelig når noen forsurer den gode stemningen ved å gnåle om ubehagelige sannheter.

Filmprodusent Peter Aalbæk Jensen.  Foto: Imbd.com

Midtnorsk debatt: Steike, for en gjeng!

Det er nettopp denne forventningen om at vi (og kanskje særlig kvinner) skal være positive som gjør at mange ikke orker å ta et oppgjør med trakassering og ukultur. Mange spør seg jo om hvorfor varslerne i Giske-saken ikke bare ga klåfingra mannfolk en smekk over fingrene der og da. De kunne i det minste ha varslet ifra til en tillitsvalgt.

Dessverre er det ikke så enkelt å være varsler. For hva skjer når de sier ifra? Blir de trodd eller blir varselet bagatellisert av vennene til den det varsles mot? Varsleren kan ende opp med å miste karrieremuligheter, jobben og nettverket. For hvem vil ha ei problemorientert, prippen og surmaga «dramaqueen» med på laget? Som Linde sarkastisk påpeker: Vi skal da ha det hyggelig.

Men mange spør seg om hvorfor daværende AUF-ere ikke sa ifra da metoo gjorde sitt inntog i 2017. Da var det jo klima for å fortelle. I stedet fortalte de sine historier bare få dager før Giske etter alle solemerker skulle velges til ny leder for Trøndelag Ap. Sleipt eller?

Nei. Sandra Skillingsås gir en god forklaring: Det var umulig å si ifra før.

- Hadde jeg sagt fra for en måned siden, ville jeg aldri blitt innstilt (til det nye styret i Trøndelag Ap). Men blir jeg skviset ut nå, vil det i hvert fall ikke skje uten offentlig debatt, sa Skillingsås da hun gikk ut med sin historie i slutten av august.

(I sitt tilsvar til Skillingsås' historie sier Giske at han erkjenner og beklager den uheldige festkulturen han har vært en del av , og at han aldri har hatt som intensjon å gjøre noe som skulle være ubehagelig for Skillingsås. I sitt tilsvar til Ingrid Resell Krogstad avviser han varselet som direkte usant).

Hvis Skillingsås hadde tatt til motmæle, kunne hun etter eget utsagn glemme alle politiske ambisjoner. Løsningen ble å tulle det bort. I stedet sa hun ifra på et tidspunkt som var det beste for å svekke den usunne partikulturen.

Midtnorsk debatt: Så dyrt blir det å spare noen minutter til Værnes

Hvor alvorlig og krenkende en handling er har altså en betydning. Men det er også av stor betydning hvordan handlingen er en del av en maktstruktur som noen ikke har betraktet som et problem, men nærmest som et slags frynsegode.

- Vi skal da hygge oss og ha god stemning, sa Linde sarkastisk før hun smilende reiv kjeft om diskriminering og trakassering på arbeidsplassen.   Foto: Skjermdump TV2 Zulu