Per Sandberg var Norges fiskeriminister mellom 2015 og 2018. Bildet er fra da en avtale ble inngått mellom Norge og Kina i 2017, som fjernet en del begrensninger for laks. - Resten av verden vil innhente Norges fortrinn. Norsk sjømat vil være de første som vil merke dette, skriver Per Sandberg.   Foto: NFD

Jeg sier bare: Våkne opp! Verden vil innhente oss

Vi kan ivareta nasjonalstaten og drive verdenshandel samtidig, uansett hva Sp og nasjonalistene i Frp måtte mene.

Vi ser nå at ulike aktører, politisk som privatsamfunn, er i fullstendig ubalanse. Hvis man puster litt med magen og faktisk ser realitetene i øynene, er det ikke vanskelig å konkludere. Koronakrisen har vist oss hva proteksjonisme faktisk gjør med samfunn avhengig av samarbeid, handel og konkurranse. Nå var proteksjonismen også voksende før koronakrisen slo innover oss. Brexit og USAs sanksjoner overfor en rekke land er ikke noe annet enn skjult proteksjonisme.

LES OGSÅ: Per Sandberg om koronakrisen: «Ingen tør å ta denne diskusjonen nå, men tiden vil komme»

Også i Norge har politiske partier og politikere proteksjonisme som en fanesak, under dekke av å beskytte lille Norge. Norge, som mer enn noe annet land er fullstendig avhengig av frihandelsavtaler og eksport. Konsekvensene vil bli dramatiske hvis man i Norge følger denne linjen. Senterpartiet har vært og er drivkraften i sin populistiske tilnærming under dekke av å «redde Norge» fra de farlige kapitalkreftene og overstyring. Nå registrerer jeg at sterke krefter i Fremskrittspartiet også ønsker å følge en nasjonalistisk, proteksjonistisk politisk linje. Det er trist å være vitne til at fremtredende Frp-ledere nå fremmer tanker som skal bekjempe det frie markedet og frihandel.

Proteksjonismen gir en kortvarig gevinst, men det blir som å pisse i buksen for å holde seg varm.

LES OGSÅ: Velkommen til midtnorskdebatt.no!

EU er vårt største eksportmarked, men selv her ser vi nå en urovekkende utvikling. Flere og flere land i det europeiske samarbeidet har sterke politiske bevegelser med nasjonalistiske ideologier. Globalisme blir brukt som et skjellsord, og nasjonalstaten skal reddes og vernes. Vel, sannheten er at det er ingen motsetning mellom å ivareta nasjonalstaten og drive verdenshandel, det er Norge kanskje det beste bevis på. Uansett hva Senterpartiet og nasjonalistene i Frp måtte mene.

Markedsfrihet, markedsøkonomi og frihandel er svaret på norsk velferd og at millioner av mennesker er blitt økonomisk uavhengig. Det er rimelig kunnskapsløst å tro at Norge vil kunne verne om alt det eksisterende utenfor et fritt marked. Man kan ikke på den ene siden rope på flere ressurser til på det ene og det andre, for så i neste åndedrag kutte bånd til de vi handler med. Jada, man må gjerne tro at resten av verden ha norske råvarer. Jeg sier bare: Våkne opp! Resten av verden vil innhente Norges fortrinn. Norsk sjømat vil være de første som vil merke dette. Norsk forvaltning og teknologi vil raskere enn noensinne bli adoptert og bli en av Norges største utfordringer. Eksisterende markeder vil bli selvforsynt, da vil lille Norge bli satt sjakk matt. Norsk politikk, norske politikere og norsk næringsliv burde absolutt se inn i glasskula. Hvilket marked åpner seg, og hvilke lukker seg i et fremtidsperspektiv? Vil det være gunstig å basere Norges eksportmarked på eksisterende marked, som åpenbart går i en proteksjonistisk retning? Eller legge opp til en offensiv strategi mot nye mulighetsmarkeder?

LES OGSÅ: Raser alt nå, etter Frps exit fra regjering?

Norge har inngått tidenes frihandelsavtale med Indonesia, 260 millioner mennesker i forsiktig økning i kjøpekraft. Asia og Sentral-Asia vil garantert får betydelig økt kjøpekraft når sanksjoner og konflikter trappes ned. Å ta «oppgjør» med Kina virker helt meningsløst. Hvis man tror at sanksjoner og boikott av Kina vil være gunstig for Norges økonomi, da har man mildt sagt misforstått eller har en overtroisk nasjonalistisk tro på at den mikroskopiske norske økonomien vil redde norsk velferd og vekst. Nisselua lever fortsatt, det er på tide å gjennomføre en realitetsstudie. «Leve Norge, drit i verden» er Norges undergang. Men, vi kan jo trøste oss med at vi kan reise til Gotland i Sverige denne sommeren. Svenskene savner oss.

God sommer, i Norge.

Per Sandberg er spaltist i Adresseavisen. Han er tidligere stortingsrepresentant gjennom 20 år fra Trøndelag, fiskeriminister og nestleder i Frp. I dag er han forretningsmann.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter