Men da må regionen smøre seg med tålmodighet og spille kortene sine riktig.

«Vi kan gi dem en Early Bird, nei, en Early Nerd»-ordning, lyder det i konferanserommet på Svebergtunet. Trønderske politikere og næringslivsfolk er samlet i Malvik. De vil få et stort datasenter til Trøndelag. Det dreier seg om digre, firkantede bygg fulle av servere, kjøleanlegg og kabler. Nei, de er ikke vakre, men de skaffer arbeidsplasser og inntekter. 6800 årsverk på 12 år, særlig innen bygg og anlegg og ingeniøryrker, ifølge anslag fra Menon Economics.

Da er det ikke rart at Næringsforeninga i Trondheimsregionen og Malvik-ordfører Ingrid Johansen Aune har samlet troppene på Svebergtunet. Gjennomgangstonen er at hele Trøndelagsregionen må løfte i flokk, skal det bli noe datasenter.

Det blir nødvendig, for det er en skarp konkurranse Trøndelag vil kaste seg inn i.

Over og ut for elektrifisering? Høyt spill på feil spor

Google, Facebook og Microsoft vet at de er på tilbudssiden. De kan bygge datasentre over hele verden, og forventer å komme til dekket bord. Det betyr at det kan ta årevis å få etablert et virkelig stort datasenter i Trøndelag. Tomter på opptil 100 000 kvadratmeter må reguleres for industri. Vei, strømnett og fiberkabler må være i toppklassen. Gigantene må overbevises om at Trøndelag kan levere på nivå med konkurrenter i Norge, Norden og Europa.

Her gjelder det å ikke være kortpustet. Svenskene i Luleå brukte åtte år på å overbevise Facebook om å satse. For Trøndelag kan det være klokt å forsøke å tiltrekke seg mindre aktører først. Det skyldes ikke minst at Norge, og dermed Trøndelag, ikke nødvendigvis er det beste landet for datasentre. Da blir det spesielt viktig å vise at trønderne kan levere. Hvis ikke, finnes det ikke den Early Bird-ordning som kan få dem hit.

Norsk strøm er billig, miljøvennlig og stabil. Facebooks datasenter i Odense skal gå på vindkraft fra Bjerkheim i Rogaland. Tellenes vindpark skal forsyne Googles datasentre i Europa med strøm. Vannkraft er minst like miljøvennlig som vindkraft, så krafttilgangen bør ikke være noen hindring for å få datasentre til Trøndelag. Nå som eiendomsskatten på maskiner og utstyr skal fases ut, er avgiftsnivået ikke lenger en hindring.

Norske matpriser: Landbrukspolitikken er elefanten i rommet

Samtidig har Norge – og Trøndelag – noen utfordringer.

Norge sto ikke først i køen da verdens land ble plassert på kloden. Det er langt til landene der datasentrene har sine største kunder. Jo da, data beveger seg med lysets hastighet, men selv lyset bruker lengre tid fra Klæbu til San Francisco enn det gjør fra Dublin. I en bransje der mikrosekunder teller, kan det være avgjørende. Konsekvensen er at Trøndelag må være bedre på områder som infrastruktur og regelverk for å veie opp for at vi befinner oss i et utkantland.

Her har trønderne noen konkurransefordeler. Som grensefylke kan Trøndelag utnytte svensk fiber, som er godt knyttet til kontinentet. I tillegg kan det bli mulig å drive lobbyvirksomhet for at framtidige kabler fra USA til Nord-Europa skal knyttes til Trøndelag.

Det blir en krevende oppgave å gjøre Trøndelag til et knutepunkt for datatrafikk. Men så lenge trønderne finner den rette balansen mellom realisme, ambisjoner og samarbeidsvilje, kan serverfanene en dag summe i Midt-Norge.

NB: En tidligere versjon av denne artikkelen inneholdt et grovt overdimensjonert anslag for hvor mye strøm Tellenes vindpark skal levere til Googles datasentre i Europa. Anslaget er fjernet.