Godt etablerte tilbud legges ned, mens nye, ukjente tjenester får avtale med Helse Midt-Norge. Det er vanskelig å forstå.

Kreft og overvekt er «vekstbransjer» i helsevesenet. Helse Midt-Norge vil de nærmeste 8-10 årene bruke 2,5 milliarder kroner på å gi blant annet pasienter med slike lidelser spesialisert rehabilitering. Disse pengene blir delt ut etter et anbudssystem for offentlige tjenester som kan føles nokså brutalt for de som konkurrerer om å få «levere» rehabiliteringstjenester. Hvert fjerde år legges mennesker med behov for opptrening etter sykdom ut på anbud.

Det gikk som de fryktet på Betania

Årets anbudsrunde i Helse Midt-Norge er nettopp avsluttet. Foretaket har gjort endringer som er dramatiske for flere godt etablerte institusjoner, men gledelige for andre steder. Verst stelt er Betania i Malvik, som nå ryker helt ut av listen. Det kan bety at rundt hundre arbeidsplasser står i fare, dersom ikke den private institusjonen finner nye oppdragsgivere. Det er neppe mulig, ettersom tilbudene skal ha regional tilknytning.

Også på LHL-klinikkene på Røros er man skuffet over den avtalen Helse Midt legger opp til. –Det er dramatisk at vi mister tilbudet til overvektige, sier direktør Mary Anne Bakos. Røros har oppnådd gode resultat med sitt opplegg for livsstilsendring og rehabilitering for sykelig overvektige. - Vi har et tett samarbeid med overvektsklinikken ved St. Olavs Hospital både innen forskning og faglig innhold i vårt tilbud. Med et pennestrøk blir dette nå revet bort.

Plassene blir fordelt med 4 døgnplasser til Namdal Rehabilitering og 12 til det nyopprettede Unicare Holding AS i Rissa. Det er det tidligere Hysnes helsefort som nå gjenoppstår med nye eiere, etablert etter iherdig innsats fra Rissa kommune. Hysnes Helsefort ble tidlig på 2000-tallet nærmest kastet på et uvillig St. Olavs Hospital, etter et Ap-kupp den gangen Bjarne Håkon Hanssen var helseminister. Da avtaletiden var over, ble da også fortet lagt ned igjen. Nå får et ubeskrevet blad overta et tilbud fra en klinikk med erfaring og gode resultat.

Stor privat helseaktør til Rissa

Nye tilbydere av ulike former for rehabiliteringstilbud er den østlandsbaserte opptreningsenheten Frisk og treningssenteret Myworkout AS i Trondheim. Her er det kun dagplasser. Den tradisjonsrike LHL-klinikken i Trondheim får bare 14 dagplasser, delt mellom overvekt og kreft.

Kriteriene for valg av tilbydere er pris, kvalitet og tilgjengelighet. Det siste vil si at tilbudet bør ligge i den helseregionen deltagerne bor i. Det skal foretas en helhetlig vurdering, som det heter. Når tilbudet er større enn etterspørselen etter plasser, må noen falle ut. Helse Midt-Norge vil for de nærmeste fire årene inngå avtaler for nær hundre dagplasser og 230 døgnplasser.

Vi har i dag et helsevesen som er en blanding av (mest) offentlige og stadig flere private aktører. Spesielt innen rehabilitering er det offentlige avhengig av tjenester fra private. Mens det tidligere mest var humanitære og kristelige organisasjoner som LHL (Landslaget for hjerte- og lungesyke), Sanitetsforeningene (Meråker Kurbad) og Lukasstiftelsen (Betania) som drev opptrening av pasienter, ser vi at stadig nye private aktører dukker opp.

Helseforetakene slipper å ta hensyn til at organisasjoner og bedrifter har investert store summer i lokaler og personell med høy kompetanse, som nå kan være tapt. Det blir tapende tilbyderes hodepine. Arbeidsplasser som plutselig blir borte er også kun den enkelte og drivernes problem. Det er som i Hakkebakkeskogen. Man spiser hverandre og blir spist.

Ganske brutalt, men det er en villet utvikling.

Her er dokumentet om rehabiliteringstjenester for Helse Midt-Norge