Noen mener vi skal møte hets og stygge kommentarer med humor. Jeg har en bedre idé.

Onsdag skrev kollega Kato Nykvist om geitene som beiter fritt i friluftsområdet «Chamonix» på Jakobsli. De har halsbånd, som med hjelp av lyd og strøm holder de innenfor et bestemt område. Genialt. Dette «virtuelle gjerdesystem» må da ha flere nytteområder. For eksempel i sosiale medier og kommentarfeltene. Eller enda bedre: Hele internettet.

Nylig fortalte TikTok-profilen Kent Sørensen til NRK om alle hatmeldinger han får. Han velger å møte hatet med humor. Han hylles av psykologer som mener at dette er den rette måten å takle hatprat på.

De kan selvfølgelig ikke ha hørt om halsbåndet, som er en mye bedre løsning på problemet. Hør her: For å komme deg på internett må du ta på halsbåndet. Hver gang du er i ferd med å skrive noe stygt og hatefullt, kommer det først et høyt signal. Litt pinlig hvis det skjer på bussen eller arbeidsplassen. Hva skal naboene tenke? Velger du å poste hatpratet allikevel får du støt. Au! Skulle ha latt være gitt.

Det kan fremstå som drastisk, ja. Men hatet i den virtuelle verden har til nå ikke latt seg stoppe. Det har heller blitt mer av det. Kraftige grep er nødvendige.

Mulighetene er uendelige. Personlig trenger jeg for eksempel lyd eller støt hver gang jeg nettshopper etter å ha drukket vin. Andre kan trenge det når de sender bilde av kjønnsorganet sitt, til noen som ikke har bedt om det.

Haterne og bukkene. Inn i gjerdet med de!