I en kommentar 29. juni peker Jonas Skybakmoen på at det er et billig retorisk poeng å kritisere oss som kjemper mot klimakrisen fordi vi er avhengig av produkter laget av olje. Vi møter denne «kritikken» ofte, og det er ikke vanskelig å være enig med Skybakmoen i dette.

Men like ofte møter vi kritikere som sier «jeg støtter saken, men ikke metodene». Skybakmoen tyr til nettopp denne typen «argumentasjon» ved å spørre om det hadde vært lettere for oss å vinne fram hvis vi ikke satte oss i veien. Jeg vil hevde at også dette er en retorisk billig måte å argumentere på, og det er lett å se hvis man skraper litt i overflaten på historien i klimakampen.

Klimaforskerne opplever å snakke for døve ører, og de begynner i stigende grad å ty til nye metoder. De har begynt å gjøre sivil motstand, blant annet gjennom XR Scientists Nordic og andre XR-grupperinger. Flere har blitt arrestert og fått fengselsdom.

I over 40 år har natur- og klimaorganisasjonene i Norge jobbet for å gi politikerne forståelse av klimakrisen. Politikerne takker for innspill, men iverksetter oftest politikk som fremmer kortsiktige økonomiske interesser for næringslivet.

De mange lovlige klimastreikene og demonstrasjonene er blitt møtt av maktpersoner som overbærende uttaler «det er godt at ungdommen engasjerer seg». Er det noen som undres over at det ikke arrangeres Fridays for Future-streiker i Norge lenger?

Dette er noe av virkeligheten vi som ønsker klimahandling møter. Vi har prøvd alt som kan kreves av borgere i Norge. Utslipp av klimagasser øker dramatisk, upåvirket av det vi gjør. Det er på tide at dere som kritiserer våre handlinger i generelle og uforpliktende vendinger, gir oss litt substans som vi kan jobbe med. Hvis ikke, står dere i alvorlig fare for å bli sett på som klimasak-posører med billige retoriske poenger.

Jeg vil helst ikke sitte i veien for folk. Det er ekstremt ubehagelig og farlig. Jeg har en flott familie og givende hobbyer jeg heller vil bruke tiden på. Men jeg vil desperat kjempe for at klimasaken blir behandlet som den eksistensielle trusselen den er.

Jeg vil desperat kjempe for at Norge skal lytte til FN som sier at dagens oljepolitikk er den største trusselen mot menneskeheten. Jeg vil desperat kjempe for at Norge skal slutte å bryte grunnloven og menneskerettighetene. Gi oss gjerne konkrete lovlig aksjonsformer som ikke forstyrrer. Men ikke stå på sidelinja og rop at det vi gjør er feil. Det fremmer ikke klimasaken.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe