Senatorer har vendt han ryggen. Den interne maktkampen i det republikanske partiet når nye høyder. Alt i alt en god uke for Donald Trump.

Noen spår at dette er starten på slutten for Trump. Det kan like gjerne være begynnelsen på mer makt over eget parti og en ny presidentperiode fra 2020.

Skandaler, bråk, maktkamp og kaos er blitt hverdagen i amerikansk politikk. Og midt oppe i dette står Donald Trump. I heftig krangel om fotballspillere som ikke står når nasjonalsangen spilles. Han skaper bråk om kondolanser til etterlatte etter krigshandlinger og retter saftige motangrep etter at senatorene Jeff Flake og Bob Corker gikk til angrep på han.

Ved første øyekast er det lett å tro at massive angrep fra republikanske senatorer er farlig og ødeleggende for den amerikanske presidenten. Når hans egne går til angrep, er det naturlig å tenke at det kan være starten på slutten. Det kan like gjerne være slutten på begynnelsen og danne grunnlag for større makt over det republikanske partiet. Trump og hans nære støttespillere driver sin egen kamp, og den er rettet mot hele det politiske systemet og eget parti.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det skjedde meg også

Angrepene fra Flake og Corker er alvorlige og skadelige for Trump, men i like stor grad skader disse senatorene sitt eget parti. Når Trump-kritiske senatorer varsler at de vil trekke seg fra politikken, og ikke lenger vil være en del av Trumps maktbase, står det andre og mer Trump-lojale kandidater klar til å overta. Gjennom hele valgkampen har Trump og hans støttespillere drevet en intens krig mot den politiske eliten i Washington. Kampen mot den politiske eliten, både i det republikanske og demokratiske partiet, er en viktig årsak til at Trump ble valgt som president i 2016.

Den interne politiske krigen i det republikanske partiet, der flere hevder at Trump ikke er skikket til jobben, kan på sikt gi enda mer næring til at senatorer og kongressmedlemmer vender Trump ryggen. Men det trenger slett ikke bli slik. Trumps løfte om en «fantastisk» skattereform er en god vinnersak å være en del av. Derfor er det grunn til å tro at flere sentrale republikanere sitter på gjerdet for å avvente politiske resultater som de kan tjene på.

Etter alle skandalene, bråket, utskiftingene og manglende politiske resultater er det vanskelig å forstå at kjernevelgerne fortsatt slutter opp om han. Da glemmer vi at Trumps korstog mot den politiske eliten var prosjektet som førte han til topps i nominasjonskampen, og til sist i presidentvalget mot Hillary Clinton. Ved å mobilisere velgere som aldri tidligere hadde deltatt i et presidentvalg i stater som Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, der andelen av velgere uten høyere utdanning er stor, klarte Trump å vinne valget. Kampen mot makta i Washington og eliten i eget parti klang godt for en rekke desillusjonerte amerikanere.

Det er denne kampen mot eliten som nå fortsetter i eget parti. Trumps tidligere sjefrådgiver, Steve Bannon, mannen bak Breitbart News, skrev denne uka at «elite-republikanerne» faller som dominobrikker. Bannon og hans støttespillere jobber hardt for at flere Trump-motstandere enn Jeff Flake og Bob Corker skal vende partiet og Trump ryggen.

Målingene viser at Trumps popularitet fortsatt er høy blant dem som stemte på han i 2016. Mens han scorer dårlig på målinger når bredere utvalg av amerikanerne skal vurdere den jobben han gjør som president.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Orkdal svekker sitt eget sentrum

For hver Trump-motstander som varsler sin avgang i politikken, står Trump-tilhengere klare til å kjempe om de ledige plassene. Striden internt i partiet er på ingen måte et avsluttet kapittel. Hvem som til sist går seirende ut, vil være avgjørende for veien videre i amerikansk politikk. Langs den veien skal partiet blant annet hamre ut politisk enighet om store skattespørsmål, balansere Trumps «America first» med internasjonale handelsavtaler og holde partiets gavmilde onkler nok fornøyd til at pengene fortsatt kommer inn på kontoen.

Denne uka vant Trump viktige slag for å kvitte seg med tradisjonelle konservative krefter i eget parti, eller elite-republikanere om du vil. Oppnår han politiske resultater på viktige områder i tiden som kommer, kan han også vinne krigen om partiets sjel.

Da kan alt skje i 2020.

Les flere kommentarer fra Harry Tiller her