Årets sommer skulle bli oppfyllelsen av det vi har savnet i årene med pandemi. Familier har drømt om å reise på ferie, men mange har ikke råd.

Så kommer sommeren, med problemer med flytrafikken, med hendelser rundt oss som skremmer oss, renteøkning og stigende priser på drivstoff og dagligvarer. «Luksusproblemer» kan vi jo fnyse, «det finnes folk som har det verre enn oss!»

Ja, det er det ingen tvil om! Og selvsagt skal vi huske hvor heldig vi er i svært mange sammenhenger. Men det betyr likevel ikke at pappaen ikke kan være lei seg fordi han heller ikke i år kan ta med døtrene på ferie. Det betyr ikke at man ikke kan være fortvilet for at matbudsjettet ikke strekker til, fordi prisene har økt.

Vi i Røde Kors merker godt at mange har hatt og har det tøft. Én av 4 fire nordmenn har fått dårligere økonomi etter koronapandemien. Det kommer frem i en fersk spørreundersøkelse fra Opinion på vegne av Røde Kors. Det er høyere enn på samme tid i fjor, og høyere enn alle målinger gjennom pandemien.

Det er et stort behov for et pusterom i en krevende hverdag. Mer enn hver tredje barnefamilie sier at de er bekymret for om de har råd til sommerferie i år. Også dette er høyere sammenlignet med fjoråret. Prisveksten rammer de som allerede har økonomiske utfordringer.

Vi i Røde Kors erfarer at mange barn og deres familier ikke har råd til å delta i fritidsaktiviteter eller reise på ferie. Jeg snakket med en mamma her tidligere. Pandemien hadde vært fin, mente hun, fordi da var alle andre hjemme også! Ingen av hennes barn følte det som flaut å komme på skolen og fortelle om nok en hjemmeferie, fordi det hadde de andre også hatt.

Men nå, nå var det mange som skulle reise litt ekstra langt eller ekstra eksklusivt – fordi nå hadde man jo holdt seg hjemme to sommerferier! En annen forelder tok kontakt fordi renteøkning og prisstigning hadde spist opp den lille bufferen de hadde når alle faste kostnader var betalt.

Løsningen nå ble kanskje å flytte til noe billigere, men det betyr høyere kostnader på reise til jobb, unger som må bytte skolekrets og kostnader med å holde kontakten med venner. Og ferie ble ikke mulig, dessverre, det fantes det ikke rom for. Mange familier er inne i en krevende økonomisk periode etter koronatiden, en vinter med høye strømpriser og prisøkning på alt fra mat og husholdningsartikler til feriereiser. Vi i Trondheim Røde Kors ser at folk har fått det vanskeligere økonomisk.

Vi ser det på antallet som tar kontakt og får bistand gjennom enten matutdeling eller å spise hos oss. Tre dager i uken kan unge i alderen 15 til 25 år spise gratis, varm mat på Fellesverket i Trondheim, hvor de også kan delta i en rekke gratis aktiviteter hele året (og sommerprogrammet er spesielt innholdsrikt)!

Vi ser at Fellesverket er populært både fordi det er gratis, og fordi man får spist sammen med andre – det sosiale er vel så viktig! Likevel: Flere og flere, både ungdommer og familier, tar kontakt og får hentet matvarer hos oss. Vi er glade for at vi gjennom varer vi henter hos Matsentralen Trøndelag samt donasjoner fra gode samarbeidspartnere i næringslivet kan tilby dette til de som kontakter oss.

Vi ser det også på antallet som tar kontakt for å kunne være med på Ferie for alle. Ønsket om en opplevelse som særlig barn kan delta på er økende, og det er dessverre ikke nok plasser til alle. Alle barn fortjener gode ferieminner og et avbrekk fra hverdagen.

Ferien kan bli lang om familien ikke har råd eller mulighet til å reise på ferie, og du sitter igjen alene mens «alle andre» er på ferie. Røde Kors merker godt at de sosiale forskjellene er blitt større de siste årene. Flere familier, og dermed også flere barn, faller utenfor. Derfor betyr det ekstra mye for dem som har minst, å få være med på et ferieopphold i sommer.

Kanskje kan vi alle kan tenke oss om – er det noen vi kjenner som er hjemme i sommer, og som kan ha lyst til å være med oss på noe? Det som for deg kan være en dagligdags hendelse, kan være mer spennende for andre. Bare husk å spørre om de vil være med.

Koselig er det også å oppleve ting sammen med andre. Da trenger man jo ofte noe utstyr, og vi i Trondheim Røde Kors har nettopp åpnet utlånssentralen Bua Leangen! Her kan man låne sports- og friluftsutstyr helt gratis, åpent mandager og torsdager hele sommeren, fra 17–19. Bra for både miljø og lommebok at vi ikke alle sammen trenger å kjøpe noe vi kanskje bare bruker få ganger i året!

Det er ingen tvil om at utviklingen bekymrer, og at dette må gis oppmerksomhet. Det handler ikke om kostbare ferieturer, det handler om små pustepauser for den enkelte. Det handler heller ikke om å flotte seg, men om å ha nok mat på bordet.