Tre ord til deg som vil få fart på samtalen i et kjedelig juleselskap: «monsterhall», «veisalting» og «kamikaze-syklister».

De tre ordene har vært med på å prege et heftig debattår i Adresseavisen. Et år med stort engasjement og høy temperatur i en rekke saker.

Det ser vi både på mengden av innlegg til debattredaksjonen og lesertallene for debattinnlegg på adressa.no.

En ting er sikkert: Debatt er godt stoff. Flere av våre debattinnlegg har dette året vært blant de mest leste sakene på nettet, i konkurranse med hendelser, krim, sport og annet godt nyhetsstoff.

Les også: Tenåringsforeldre over hele landet takker pappa Jørn Are

Så er også debatt noe av det viktigste vi driver med. Det er en sentral del av Adresseavisens samfunnsoppdrag å være en arena for den offentlige samtalen.

Denne ytringsfrihetens infrastruktur er viktig for demokratiet, men også for det sosiale limet i samfunnet, for samtalen rundt frokostbordet, på skolen og på arbeidsplassen. Slik sett er debatt ikke bare opplysende, og noe som bringer verden framover, men faktisk også bra for helsa.

Så jeg håper å gi deg en skikkelig vitamininnsprøyting når jeg nå presenterer årets heteste debatter her i avisa:

Les også: - Helt satt ut av den enorme responsen innlegget mitt fikk

1) Ny storbyhall:

Diskusjonen om ny storhall på Øya har skapt et voldsomt folkelig engasjement.

Siden mai har det kommet mye over hundre innlegg om temaet til debattredaksjonen. Det er langt mer enn i noen annen sak.

Vi har ikke mulighet til å gjengi alt i papiravisa, men i slutten av september publiserte vi alle innleggene i en «monstersak» på adressa.no.

Vurdert ut fra avisdebatten, er det et solid flertall mot ny storhall på Øya. Bare rundt én av ti innlegg er positive til planene.

2) «Folk må bli mindre redd for å fly og mer redd for å kjøre bil»:

Dette debattinnlegget av St. Olav-lege Anders Norvik er årets mest leste på adressa.no med godt over hundre tusen visninger.

Det kom som en reaksjon på den store medieoppmerksomheten rundt helikopterulykken i Øygarden kommune. Norvik ønsker like stor oppmerksomhet om trafikkulykkene.

«På jobb ser jeg ofte de hjerteskjærende konsekvensene disse ulykkene har for de involverte. Jeg kan ikke forstå at vi som samfunn tillater at dette skjer», skrev den engasjerte legen.

3) Byutvikling:

Dette året har vi hatt en stor og intens debatt om byutvikling, ikke bare om Nidarø og storhall, men også Gråkallen Vinterpark, NTNU-campus, Nyhavna, arkitektur, fortetting, jord- og bygningsvern, Overvik og andre boligprosjekt.

Det har vært svært mange innlegg både i Ordet fritt og på kronikkplass. Adresseavisen har også arrangert to folkemøter om temaet, og en tv-duell med arkitekt Ole Wiig og byplansjef Hilde Bøkestad.

Vi har sett det som viktig å løfte og gi plass til disse debattene som er så avgjørende for byens utvikling. At så mange engasjerer seg i fremtiden til byen de bor i, må ses som et stort pluss for debattåret 2016.

4) «Rektor og de fleste lærerne hilser ikke på renholderne, de går bare rett forbi»:

Innlegget om behandlingen av renholderne ved en skole i Trondheim, hadde nær 70.000 visninger på adressa.no, og nådde mer enn 230.000 på Facebook.

Det ble en viral hit, og oppspark til en større debatt i våre spalter.

Les også kommentaren: Jeg har aldri følt med mer usynlig og verdiløs

6) «Jeg brukte åtte liter spylervæske mellom Melhus og Storlien, og alle dråper gikk med på norsk side»:

Veisalting provoserer mange.

«Jeg er så forferdelig lei av dette saltet på veiene», skrev Knut Erik Grødal i debattinnlegget, som hadde 63.000 visninger på adressa.no, og fikk mange til å engasjere seg i kommentarfelt og på sosiale medier.

7) Trafikkrangel:

Få steder er det så mye krangel som i trafikken.

Dette debattåret har vært preget av en rekke innlegg, der arrogante bilister, «kamikaze-syklister» og uforsiktige fotgjengere har fått gjennomgå. Den gryende superbuss-debatten tyder på at trafikkrangelen ikke blir roligere til neste år.

8) Unge stemmer:

Vi har dette året jobbet med å få fram nye, unge stemmer i Adressa-debatten.

Det har gitt oss mange spennende tema, som i innleggene:

 «Jeg får et bilde av ham i bar overkropp og spørsmålet om han kan få det samme tilbake. Hva gjør jeg nå?»,

«Jeg er ei jente på 19 år og jeg tørker rumper på jobb»,

«Det lønner seg ikke å være romantisk og snill med jenter»,

«Jeg skulle vært ferdigutdanna elektriker i år. Jeg skulle hatt fast stilling. Men slik ble det ikke» og

«58 kg og altfor tjukk».

Dette lover godt for neste år. Debatten DAB'er neppe av!

Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsuka med Venstres Jon Gunnes som gjest i studio.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.