Jeg, som en 13 år gammel jente, har så klart opplevd mas om dette med sosiale medier. Mas om at det ødelegger generasjonen. Jeg har også funnet meg selv i situasjoner der folk har brukt de sosiale mediene til å sende meldinger der de tar opp ting som de ikke liker ved meg, eller at det er noe jeg har gjort i det siste som plager dem.

Andre har også blitt direkte mobbet på de sosiale mediene. Men mitt spørsmål er: Er det egentlig de sosiale mediene som er problemet da, eller er det folka som skriver det?

Ja, de sosiale mediene har gitt en gylden mulighet til akkurat det jeg sa tidligere, mobbing og trakassering. Når det sitter mange folk bak mobilen sin og skriver rett og slett dritt til andre, kan vi da skylde på at de sosiale mediene forårsaker det? På skolen blir vi ofte lært opp i hva man skal skrive på internettet og de sosiale mediene, og konsekvenser av det og sånt.

Mamma og pappa har også lært meg opp i dette, etter at jeg noen ganger har kommet fortvilt til dem når noen har skrevet ting til meg som jeg ble målløs av. Det er jo så klart blitt lettere å skrive ting uten at man må si det til dem ansikt til ansikt.

Mobbing er et samfunnsproblem, og er skapt av ingen andre enn alle oss i samfunnet. Men det som er et stort problem, et problem som bygger opp til mobbing og nettmobbing, er at foreldrene påvirker barna sine. Foreldrene som sitter og gjør narr av antrekkene til hun på jobben foran barna. Foreldrene som sitter og latterliggjør kjendiser på tv som de aldri har møtt, til barna sine. Foreldre som ikke respekterer meningene til andre, og sier at de alltid har rett foran barna sine. Barna sitter da der og tror at det foreldrene gjør er det rette å gjøre.

Mine største forbilder er jo foreldrene mine, slik det er til mange barn og unge. Og hvis foreldrene sitter og henger ut folk de aldri har møtt før, eller slenger dritt om bekjente, er det rart at barna begynner å gjøre det? Ikke bare sitt her og klag på at de sosiale mediene har ødelagt generasjonen, når du faktisk sitter her og ødelegger den helt selv. Mitt forslag til alle foreldre og unge der ute er: «Tenk to ganger før du gjør noe som helst.»

Burde du sitte å snakke om hvor stygt skjørtet til hun på jobben er når den ni år gamle jenta di sitter her? Slutt å klag på at de sosiale mediene ødelegger så mye, ta heller fatt i problemet selv. For alt du vet, sitter kanskje barnet ditt og baksnakker jenta på skolen. De sosiale mediene har forandret litt, men det er bare teit å sitte å klage på dem når du vet at det er holdningen til folk som har ødelagt alt.

Jente (14)