Jannike Vik har funnet norske poteter i butikken med datomerking med svært kort holdbarhet – i motsetning til franske poteter. Hun lurer på om norske poteter mister smaken fortere enn franske.

Uten å kjenne til hvilken potetsort det er snakk om, kan vi uten videre berolige Jannike og andre som måtte være i tvil: Norske poteter holder seg lenge, veldig lenge. Hvis de lagres mørkt, kjølig og gjerne litt fuktig, står de seg fra de tas opp om høsten til den nye sesongen starter året etter. På vårparten kan de bli litt rynkete og få noen groer, men smaken er den samme gode. Men ikke spis dem om de har blitt grønne - da har de fått for mye lys!

Det er ikke påbud om datomerking av frukt og grønt i Norge. Hvorfor er da disse potetene i det hele tatt datomerket? Mange forbrukere velger varer ut fra holdbarhetsdato, slik Jannike Vik helst gjør, og en slik datomerking av norske poteter vil mest sannsynlig føre til at mange ikke kjøper norske. Med dagens klimasituasjon er dette både trist og alvorlig. Norge er et av de landene i verden med lavest sjølforsyningsgrad, og ubegrunnet datomerking av poteter bidrar ikke i riktig retning.

Er det noe vi virkelig kan holde oss med i Norge, er det poteter. Vi har over 100 potetsorter, hvorav rundt 30 er i vanlig produksjon, så det finnes poteter for enhver smak. Poteten er holdbar, den er næringsrik, den smaker himmelsk, og den er veldig artig og takknemlig å dyrke. Den stortrives med en regntung trøndersommer, så mulig værsjuke kureres umiddelbart med en runde i potetlandet. Anbefales!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe