Jeg kom til Trondheim fra Oslo for litt over to år siden. Etter kort tid fant jeg meg godt til rette i Midtbyen – Sandgata for å være konkret. I utgangspunktet trives jeg veldig godt. Men jeg må allikevel si at jeg trodde ikke parkeringsproblematikk var noe jeg skulle dra med meg fra hovedstaden til trønderhovedstaden.

For små oppdrag rundt i byen fungerer bilkollektiv og leiebil veldig greit, men jeg har andre forpliktelser som gjør at jeg må ha bil.

Jeg trodde jeg gjorde en kvalifisert og forstandig vurdering, da jeg forsaket min bolig med egen garasjeplass for større bolig, men uten garasjeplass – også i Sandgata. Jeg flyttet jo tross alt rett i nærheten av Sandgata p-hus som hadde egen avtale for sandgatabeboere. I tillegg var det beboerparkering i gata og den hadde jeg aldri sett full all den tid jeg allerede har bodd her.

Det viste seg imidlertid at jeg skulle ta skrekkelig feil: Avtalen for Sandgatabeboere i p-huset nærmest doblet seg snaue to måneder etter at jeg flyttet og jeg skled elegant inn på venteliste for beboerparkering. Samtidig står det en rekke parkeringsplasser ledig med betalingsparkering begrenset til to timer.

Jeg ser ingen god grunn til at det å eie bil og samtidig bo i sentrum skal være uforenlig. Trondheim trenger ikke kopiere Oslos modell på parkering! Så: gjør om korttids kommunal parkering til beboerparkering, juster sonene for beboerparkering etter det som er hensiktsmessig ut fra etterspørsel og sist men ikke minst: Krev en anstendig leie for garasjeplassene når det er leietakere som potensielt blir værende i lang tid og er avhengig av tjenestene deres! Det er ikke to rom og kjøkken dere leier ut, det er en trang bås i et raillsjå hvor du står på eget ansvar og knapt nok vet om etasjen over kommer deisende i taket på bilen din en dag!

Man må ikke gjøre feilen å tro at folk som bor i sentrum av en by ikke har behov for kjøretøy. Man må heller ikke gjøre feilen å tro at de som bor i sentrum nødvendigvis har råd til eller aksepterer en dobling av månedsleie på garasjeplass. Sistnevnte blir enda vanskeligere å svelge når standarden på parkeringshuset er lav. Parkeringshuset vi benyttet var både trangt og plassene var dårlig oppmerket og for smale for flere av de moderne kjøretøyene. Det var heller ikke lader til elbil i garasjeanlegget da vi parkerte der. Må man enten være rik og/eller likegyldig til hva man bruker pengene sine på for å eie egen bil i Midtbyen? Nei, helt ærlig: Dere som styrer Midtbyen og parkeringsplassene der – ta dere sammen!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe