Norsk Tjenestemannslag (NTL) er den største fagforeningen i Nav. Det å være hovedtillitsvalgt i Nav Trøndelag har det siste året vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Gleden var stor da vi endelig skulle få et taktskifte i politikken høsten 2021, og jeg og mine medlemmer hadde store forventninger til styrking av velferdsstaten. Det har vi dessverre sett lite til det siste året.

Det er utvilsomt mye som kunne blitt bedre i Nav, det vi ofte ser når media publiserer vanskelige enkeltsaker er at det som regel er rammebetingelsene til Nav som er en kilde til problemet. Nav er en kompleks organisasjon, med en stor bredde av arbeidsoppgaver. Heldigvis har mye blitt bedre siden Nav så dagens lys, men vi kan utvilsomt bli bedre.

Dersom en veileder på et Nav-kontor skal ha oppfølging av 120 personer, sier det seg selv at det verken blir tett oppfølging eller tid for å bygge gode relasjoner. Nav har vist gjennom tiltaket «utvidet oppfølging» at våre jobbspesialister klarer å utrette svært mye – og dette er medarbeidere som sjelden jobber med mer enn 18 personer av gangen. Overgangen til lønnet arbeid i tiltaket ligger på ca. 80 prosent. Dessverre er det mindretallet av de som jobber ved et Nav-kontor som jobber med en slik portefølje. Det vanlige, avhengig av størrelse på kommune/kontor, er mellom 80 og 130 personer per veileder.

Adresseavisen har den siste tiden satt fokus på at tusenvis av trøndere står utenfor arbeidslivet, samtidig som næringslivet skriker etter arbeidskraft. Dersom Nav ikke har ressurser til å bistå fremover, vil det bli vanskelig å løse dette problemet. Når regjeringen da i revidert nasjonalbudsjett kutter budsjettet med 264 millioner, har dette store konsekvenser for de rammebetingelser Nav trenger for å gjøre en god jobb.

Som hovedtillitsvalgt er jeg bekymret for hverdagen til de ansatte i Nav. Det er krevende å jobbe i Nav – ikke bare i form av antallet arbeidsoppgaver, men også rent emosjonelt. Vi er vanlige mennesker som er satt til å forvalte et regelverk vi ikke alltid er enige i, men vi er profesjonelle tjenestepersoner, og vil aldri la politiske syn påvirke vår yrkesutøvelse. Jeg er også bekymret for våre brukere. Det er positivt at regjeringen har gjort endringer i lovverket for arbeidsavklaringspenger, men vi trenger mer! Nav trenger gode rammevilkår om vi skal hjelpe de som står utenfor arbeidslivet tilbake i jobb. Det krever mye ressurser å finne egnet arbeid for personer som har stått utenfor arbeidsmarkedet over tid, eller for personer som har nedsatt funksjonsevne.

Kjære statsråd Persen, hva vil du med Nav?

Ifølge Hurdalsplattformen var planen:

– Gjøre Nav mer tilgjengelig både fysisk og digitalt, og styrke førstelinja

– Styrke arbeidsmarkedstiltakene

Realiteten er at vi har sett svært lite til dette så langt. Har statsråden og regjeringen andre planer for 2023?

I Nav Trøndelag jobber vi for tiden aktivt med Trøndelagsmodellen hvor vi i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune og næringslivet tilbyr et unikt og skreddersydd utdanningsløp for de som står utenfor arbeidsmarkedet. Derfor vil jeg utfordre deg til å ta turen opp til Trøndelag, så skal du få muligheten til å høre mer om hva vi trenger for at vi skal yte de tjenestene som våre brukere fortjener.

Vi ser frem mot et svar fra deg!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.