Så flytter de også, da. Det norske. Oljeselskapet i trøndernes hjerter. Selskapet som ble skapt av nytenkende, ildsjeler som turte å satse. En motmakt til miljøene i Oslo og Stavanger. Snart er eventyret en saga blott.

Neida, de har ingen planer om å flytte kontoret i Trondheim foreløpig, sier de. Neida, foreløpig. Men vi skjønner jo hva vi har i vente. Vi er kanskje trege, vi trøndere, men dumme er vi ikke.

Og vi har sett det før. Banker, fabrikker, bryggerier. Trondheim ble for liten, det var ikke nok kapital her, hovedkontorer flyttes og selskaper selges ut.

Også klagesangen fra oss andre er den samme. Hver gang. Så trist, sier vi. Bare varaordføreren synes det bare er sånn passelig trist. Men det er fordi hun ikke liker oljeutvinning. Arbeidsplassene skulle hun gjerne hatt.

LES OGSÅ (PLUSS): Det norske er historie, men oljeeventyret vil fortsette

Gjorde vi nok for å beholde bedriftene vi så gjerne vil være vertskap for?

Hvor er politikerne som sitter med makten i byen i debatten om hvordan vi kan bygge mer privat eierskap i regionen?

Er Trondheim egentlig en næringsvennlig by?

Legger vi godt nok til rette for næringsarealer?

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Vi er annerledes enn dere, men er ikke det bra da?»

Hvorfor kan vi ikke redusere eiendomsskatten som næringslivet betaler en ikke ubetydelig del av?

Nei, her er vi så redde for at det er griske utbyggere som styrer byutviklingen at ingen gir honnør til mennesker som faktisk lager planer som legger til rette for boliger og arbeidsplasser i byen.

Burde ikke politikerne ha arbeidet for å styrke Trondheim som trønderhovedstad istedenfor å svekke den? Åpenbart ikke.

Med brask og bram flagges fylkesmannsembetet ut fra Trondheim til Steinkjer. Så stolt over århundrets dårligste hestehandel er fylkesordføreren at han bruker ressurser på å reise til Stortinget for å lage en dokumentarfilm om det hele.

Men noen lyspunkt er det.

Endelig skjer det noe på Nyhavna–Trondheims mest spennende byutviklingsprosjekt. Det kommer sent, men godt. For få år siden var det kontroversielt i alle partier å ønske boliger i tillegg til arbeidsplasser i dette området. Kun noen få så at dette var fremtiden.

I dag heier så å si alle på prosjektet. Og utviklingen på Nyhavna skaper ringvirkninger i nærområdet. E. C. Dahls satser nå på opplevelsessenter og brygging av nye spennende ølsorter. Akkurat slik noen av oss drømte om for noen år siden.

LES OGSÅ KRONIKKEN (PLUSS): «Jeg kan ikke begripe at det blir plass til biler, grønne arealer og lekende barn mellom disse fortettingene»

Vi har dessuten fått Norges største universitet. Trondheim er Norges teknologihovedstad ikke bare i navnet, men i gavnet. Regjeringen har tilført NTNU og Sintef 200 millioner årlig til miljøforskning, noe som er viktig både for landet og regionen.

Og midt i alt dette har Trondheim et blomstrende kulturliv, verdifulle rekreasjonsområder og et aktivt idrettsmiljø.

Vi har i grunnen det meste her i Trondheim. Vi mangler bare kapitalsterke miljø og årvåkne politikere.

merethe.ranum@outlook.com

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast: