Jo, det er Sutre-Sivert som snakker til Adresseavisen 15. juni når han forteller hvorfor han ikke tar gjenvalg. For det første, hvis det er sånn at sakene i Trondheim kommune blir avgjort på bakrommet som Sivert Bjørnstad (Frp) hevder, så må han titt og ofte være på det bakrommet selv. I en rekke byutviklingssaker er det reelle flertallet i Trondheim Ap, H og Frp (og noen andre fra og til). I bystyret 15. juni utgjorde disse partiene kjernen av flertallet som gikk for å vanne ut det offentlige eierskapet i Trønderenergi. Kom gjerne med referat fra bakrommet, Sivert, hvis du mener det finnes.

For det andre, svaret hans er parlamentarisme. Da er du i alle fall sikker på at mer overlates til profesjonelle politikere på bakrommet. Frp har til og med vært med å få på plass en egen paragraf i offentlighetsloven (!) som sikrer byråd rett til å låse døra til dette bakrommet. I en formannskapsmodell som vi har i Trondheim, kan også opposisjonen få flertall for forslag og ikke minst være med på å påvirke vedtakene. Den muligheten skrumper inn i en parlamentarisk modell.

Men, Sivert peker på viktige utfordringer rundt at mange hopper av lokalpolitikken. Her har jeg to forslag. For det første, alle partiene må tørre å gi sine folk i komiteene ansvar. Det er her diskusjonene reelt sett skjer eller i det minste bør skje. Det er dessverre stor variasjon på hvorvidt dette skjer. Ansvar bygger nye talenter, mangel på ansvar ødelegger den drivkraften som gjorde at de ble valgt. Jeg tror svaret på hvorfor enkelte parti sliter med å få fram nye frontfigurer, ligger nettopp her.

For det andre, øk den reelle makta til kommunestyrene. Sivert var nylig selv ute og truet med at kommunestyret på Melhus måtte settes til side dersom de ikke gjorde slik «de voksne» på Stortinget ville når det gjelder E6. Rabalderet rundt folkeavstemning i Kristiansand følger samme mønster. Og joda, det er SV-statsråder som har gjort nøyaktig det samme og etter min mening vært overivrig i øremerking av midler til kommunene. Her må Stortinget faktisk ta et oppgjør med seg selv. Det kan ikke være sånn at kommunestyrene skal få bestemme bare når de er enige med den til enhver tid sittende regjering.

En versjon av dette innlegget ble først publisert på Facebook

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppes