Mange har fått nye helter de siste ukene. Vi ser gjerne noen av dem på Lerkendal i 2025.

Det ble skrevet fotballhistorie i helga. EM-finalen i fotball mellom England og Tyskland ble spilt for et fullsatt Wembley med nærmere 90 000 tilskuere. Det ble satt tilskuerrekord i forrige fotball-EM for kvinner i 2017 også. I år var det likevel over dobbelt så mange og nærmere 600 000 publikummere på tribunen under mesterskapet totalt. At det norske laget skuffet, overskygger ikke det enorme steget for internasjonal fotball for kvinner som mesterskapet representerte, både i kvalitet og publikumsoppslutning.

Den engelske komikeren og forfatteren David Baddiel satte populære ord på det, da han etter Englands triumf i finalen mot Tyskland søndag kveld tvitret: «It's … coming … home». Han la til at han aldri hadde trodd han skulle skrive den setningen igjen. Baddiel var i 1996 en av artistene bak tidenes fineste fotballsang, «Three Lions», også kjent som «Football's Coming Home», laget til EM i fotball i England i 1996. Da tapte England i semifinalen mot Tyskland. I stedet ble det altså i år at England for første gang siden 1966 vant et internasjonalt fotballmesterskap – og som for 56 år siden skjedde det på hjemmebane.

Foruten litt sikkert tiltrengt engelsk nasjonal stolthet i en vanskelig tid, var finalen og mesterskapet mest av alt et massivt bevis på at kvinnefotball blir stadig større og bedre, også som tilskuerfenomen og tv-idrett. Det har aldri vært flere på en EM-finale, uansett kjønn. Billettene ble solgt ut på 43 minutter i mars, lenge før det var klart at vertslandet ville nå finalen.

Norge har sammen med Sverige, Danmark og Finland søkt om å få arrangere neste EM i fotball for kvinner i 2025. I så fall kan det bli tre kamper på Lerkendal. Uefa-president Aleksander Ceferin sier lista er lagt høyere etter mesterskapet i England. Vi håper og tror at både det norske landslaget og den stigende publikumsinteressen gjør det mulig å bygge på den rivende utviklingen vi har sett de siste åra. Flere generasjoner har fått nye helter og forbilder de siste ukene. Vi ser gjerne noen av dem på Lerkendal om tre år.