Det ligger mye penger i folks helse og kosthold. Det er ikke uten grunn at de tradisjonelle mediene stadig kjører saker om dette, og VG har til og med etablert Vektklubben som konkurrent til tradisjonelle dietter som Grete Roede og andre. De mest leste bloggene handler gjerne om kosthold og livsstil. Rådene vi mottar varierer mye. Noen av dem har et solid, faglig fundament. Andre er mer tvilsomme. Det kan være krevende å velge hvem man skal lytte til i jungelen av dietter, kurs, blogger og bøker.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Sjåfør uten striper

Legen Berit Nordstrand og kokken Kjartan Skjelde lanserte i fjor en kokebok for familier. Jeg datt forleden tilfeldigvis over noen av artiklene som ble skrevet i forbindelse med lanseringen. Der er forfatterne sitert på å ha gitt flere råd som er direkte feil:

foto
Yngve Brox, Høyres gruppeleder i Trondheim og Sør-Trøndelag Høyres leder.

Bytt ut sukker med honning eller rårørsukker

Honning er sukker. Det er noen andre stoffer i honning også, men i så små mengder at du må spise fryktelig mye honning for å få i deg merkbare mengder av disse stoffene. Rårørsukker er sukker – og så vidt jeg er i stand til å se inneholder denne sukkervarianten like mye kalorier og karbohydrat som tradisjonelt sukker. Rådet burde ganske enkelt vært «spis mindre sukker». Påstanden om at du kan erstatte vanlig, hvitt sukker med de nevnte alternativene er rett og slett ikke sann.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Ikke glem lille meg

Bytt ut hvete med andre kornsorter

Nordstrand og Skjelde hevder at melsorter som enkorn, emmer, økologisk spelt og landhvete er sunnere enn hvete. Det finnes ingen holdepunkter for at eksempelvis spelt er sunnere enn hvete. Derimot vet vi at fint mel bør byttes ut med grovt, og at de fleste av oss vil ha godt av å få mer fiber i kosten. Rådet deres burde vært «spis mer grovmel».

Bytt ut meieriprodukter med lite fett med variantene med mye fett

Dette er det motsatte av kostholdsrådet til Helsedirektoratet. Smør inneholder transfett, og meieriprodukter er vår viktigste kilde til metter fett. Ved å velge de lette variantene får du med deg de viktige næringsstoffene i melken, som kalsium, protein og vitamin B12, men slipper unna det mettede fettet.

Bytt ut vanlig salt med havsalt

Jeg liker Maldonsalt, og bruker det gjerne. Det er veldig dyrt, så jeg bruker det bare når jeg salter maten etter at den er laget ferdig. Det er imidlertid direkte misvisende å hevde at dette saltet er sunnere enn vanlig bordsalt. De inneholder nøyaktig det samme: Natriumklorid. Salt øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, hvis folk blir lurt til å tro at de kan spise mer salt bare fordi det er ”naturlig” kan det være skadelig.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Å herregud- sånt bruke dæm Nav-pængan på

Nordstrand og Skjelde har heldigvis noen gode råd også – som at man bør velge rent kjørt fremfor farseprodukter som pølser og bruke vann som tørstedrikk. Men de samlede «rådene» deres er ikke akkurat imponerende. Det er tvert om både skuffende og alvorlig at en lege og en kokk får seg til å gi råd som er direkte misvisende. Når de gjør det for å selge en bok er det også kynisk. Som jeg nevnte innledningsvis er det mye penger å tjene på dette markedet, de som forsøker å berike seg på vår helse og vårt kosthold har et særskilt ansvar for å gi oss fornuftige råd. Lurer du på hva du bør spise anbefaler jeg Helsedirektoratets nettsider som gir trygge og gode råd.