Norske banker går så det suser. Folk med boliglån kan spare store summer hvis de velger den banken som har lavest rente.

Prisene stiger, og renta går opp. Mange har såpass god økonomi at de tåler det, men når en rekke utgifter øker samtidig, blir det trange tider for en god del nordmenn. Bortsett fra å spare der det er mulig, er det heller ikke så mye vi kan gjøre med prisnivået.

Vi har likevel én mulighet. Vi kan bli flinkere til å velge de billigste tilbudene på flere områder. Mange av oss ser nøye på prislappen i matbutikken, men vi har nok ikke vært like ivrige etter å undersøke hvilke banker som kan gi oss lavest rente på boliglånet.

Tirsdag fikk vi vite at Norges største bank, DnB, fikk et overskudd på nesten 8 milliarder kroner etter skatt i andre kvartal. Det er 1,35 milliarder mer enn i samme kvartal i fjor. Når lønnsomheten er så god, bør det være mulig å prute på renta. Folk med høye boliglån kan spare mye hvis de får redusert renta med bare et kvart eller et halvt prosentpoeng.

Vi bør bli mer aktive på flere andre områder. Mange er blitt opptatt av strømprisen, og det er blitt hardere konkurranse mellom kraftselskapene. Vi gjør også lurt i å gå gjennom forsikringene våre. Adresseavisen fortalte i vår om to småbarnsforeldre som ikke hadde sett på forsikringene sine på fire år. Da de gikk gjennom forsikringene og hentet inn nye tilbud, sparte de mange tusen i året.

De høye prisene på mat, drivstoff og andre nødvendigheter går hardest utover dem med dårlig økonomi. Regjeringspartiene gikk til valg på lavere forskjeller. Så lav rente som mulig og lav arbeidsledighet er avgjørende for å lykkes med det. Neste års statsbudsjett må bidra til at de målene nås.

Det er uansett viktig at konkurransen fungerer i alle deler av næringslivet, også innenfor finanssektoren. Bankene tjener godt på kunder som ikke stiller krav. Vi må bli flinkere til å sammenlikne priser på flere områder enn i matbutikken. Det kan være mange tusen å spare, og tusenlappene betyr mest for dem som har minst.