I dag er jeg trist, sint og overveldet. To drepte og 21 skadde. Mitt hjerte gråter for ofrene for denne terroristen og deres nærmeste. Samtidig er det så ufattelig mange flere ofre. Dette er et angrep på våre verdier, og det vi setter pris på ved å bo i trygge og gode Norge.

Gjennom de siste ukene er det mange som har stilt spørsmål ved om vi egentlig trenger pride. Langt flere enn vanlig har gått ut i kommentarfelt og kritisert konseptet, størrelsen og organisasjonene som står bak. Kommentarfeltene har vært preget av konspirasjoner, hat og avsporinger fra den viktige debatten. Det er veldig trist.

foto
Oscar Aaslund Hovin Foto: Adresseavisen

Vi trenger fortsatt pride. For 50 år siden var det kriminelt å være homofil i Norge. Fortsatt er det kriminelt å være homofil i 68 land i verden. Vi har også åtte land hvor man risikerer å få dødsstraff. Om du er heterofil, risikerer du hverken fengsel, forfølgelse eller dødsstraff, for å leve ut din legning. I Norge vet vi at én av tre transpersoner har prøvd å ta sitt eget liv, og like mange har opplevd seksuelle overgrep. Vi vet også at skeive skårer dårligere på levekårsundersøkelser sammenlignet med heterofile. Selv om pride kan se ut som en fest, er pride i aller høyeste grad en kamp.

For meg, er pride et symbol på vår alles rett til å være annerledes. Pride er for alle, det er solidaritet, kamp og håp om et samfunn hvor alle kan elske den man vil og være den man er. Så lenge vi har mennesker som ikke aksepterer min og din rett til å være annerledes, trenger vi pride. Det er jo som jeg har sagt før: Vi er jo alle litt skeive i skøyta.

Selv om det er for tidlig å konkludere med motiv, er det nærliggende å tro at dette var motivert i hatkriminalitet. Dette er en manns handlinger, og det skal ingen andre lide for. Vi vet at mannen var av utenlandsk opprinnelse, men det betyr ikke at andre med utenlandsk opprinnelse er terrorister. Vi har også fått opplysninger om at mannen hadde en historikk med psykiske vansker, men det betyr heller ikke at mennesker med psykiske vansker er terrorister.

Fuck deg som går til angrep på uskyldige mennesker. Fuck deg som ikke aksepterer menneskers rett til å være annerledes. Vi er ikke redd deg og dine: Vi er mange og store, dere er så uendelig få og små. Kjærlighet og toleranse står sterkere enn hat. Om vi har lært noe gjennom de siste årene, så er det at vi har enormt mye kjærlighet i vårt lille land her oppe.

Dessverre ble årets parade i Oslo avlyst på grunn av én manns handlinger. La oss sammen møte hat med kjærlighet og toleranse. Jeg håper at denne tragiske hendelsen blir en påminnelse om at vi alltid må stå sammen for et bedre og mer inkluderende samfunn for alle.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. La oss være den forandringen vi ønsker oss, og gjøre verden til et litt bedre sted. Hjerteklem fra meg til dere.