De kurdiske styrkene og Den islamske stats fremgang har svært få likheter, de kjemper for to fullstendig forskjellige saker på to vidt forskjellige måter. Likevel blir de anklaget for terrorvirksomhet.

Kurderne er et unikt folkeslag i Midtøsten, med landområder okkupert av Syria, Irak, Iran og Tyrkia, er de kjent for å være et folkeslag som tilhører fjellet. På engelske islamistforum ser man ofte nedlatende kommentarer fra islamistene om kurdere.

Men sannheten er at kurdere er langt mer progressive enn de fleste i Midtøsten, til tross for nesten 1400 år under islam, har de bevart og utviklet sine gamle tradisjoner og kultur som strekker seg tusenvis av år tilbake.

Videre er de et folk som har muslimer, jøder, kristne, jesidier og andre religiøse blant dem, noe som gjør dem til et unikt folkeslag i Midtøsten.

De har lenge kjempet for frihet, selvstendighet og for sine rettigheter. Opp igjennom historien er de et folk som ofte har blitt utsatt for folkemord, undertrykkelse, vold og overgrep fra de statene de holder til i.

Det finnes et gammelt ordtak blant kurdere, «Ingen venner foruten fjellet».

Et ordtak man forstår godt når man ser på deres historie, hvordan verden bare har stått og sett på århundre etter århundre med forfølgelse og undertrykkelse.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

I dag er de verdens største folkeslag uten en egen nasjonalstat. Kurdere er verken arabere, tyrkere eller persere.

De består av en egen etnisitet, med sitt eget språk, sin egen kultur, sin egen historie og sin egen «folkesjel». Islamistene kalles for «jash», et ord som minner om vårt eget ord «Quisling», noen som ikke respekteres eller ønskes velkommen.

Et selvstendig Kurdistan ville ført til to sekulære stater i Midtøsten–Kurdistan og Israel. Kurdistan er nok det eneste stedet i verden hvor salafistenes popularitet møter motstand. Kurderne har vist at de kan krige mot IS-krigere med 50 år gamle AK47-ere. Det kan tenkes hva utfallet hadde vært om de hadde hatt samme moderne amerikanske våpen som IS-krigerne.

IS består av sunnimuslimske ekstremister og rester av Saddam Husseins Baath-regime i Irak. Som har dannet et varemerke på brutalitet, tortur, voldtekt, bortføringer og halshogging.

De kurdiske gruppene aspirer til et sekulært samfunn mens IS vil opprette et ekstremistisk teokrati.

Midtøsten er et av verdens verste regioner for kvinner når det gjelder kvinnerettigheter, men de kvinnelig soldatene i den kurdiske YPJ-militsen som kjemper på frontlinjen mot IS, viser noe annet.

Fikk du med deg dette innlegget fra Anne B. Ragde: «Vi mumler ikke. Vi roper høyt!»

IS-krigerne frykter nettopp disse kvinnene fordi det vil lukke porten til paradiset og hindre dem i å få de såkalte 77 jomfruene.

Ikke bare er disse kvinnene de mest suksessfulle bakkestyrkene i kampen mot Den islamske stat, disse modige kvinnene sloss også for demokrati, religionsfrihet, feminisme og likestilling, alt det IS ikke står for. De forsvarer seg selv, sine verdier og menneskerettigheter for å skape et bedre samfunn i Kurdistan.

I flere tiår har de kurdiske kvinnene ført en feministisk kamp, grunnet deres leder, Abdullah Öcalan, som sitter fengslet på en øde øy i Tyrkia. Han er overbevist om at ekte demokrati kan bare vokse frem når beslutninger tas i nærsamfunnet av vanlige folk.

Kurderne spiller en viktig rolle i den globale kampen mot militant islamisme, derfor bør Norge støtte kurderne og deres heltinner. På lik linje som det støttes for Israels rett til å forsvare seg selv, burde det samme gjøres for kurdernes rett til å forsvare sine områder–sitt folk og deres frihet.

Hør våre kommentatorer snakke om det nye kommunekartet, Stoltenberg-boka og byutviklingsmote

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.