Politiet advarer mot svindel. Noen nettskurker låser ofrenes PC-er med et virus.

Politiet advarer mot svindel. Noen nettskurker låser ofrenes PC-er med et virus. Deretter får de PC-en til å vise en plakat som gir seg ut for å være fra politiet. Den påstår at offeret har lastet ned ulovlig materiale. Og ja, de vil ha penger, en bag med penger.

Så klart er det fristende for datakriminelle å utnytte nordmenns tillit til politiet, og hvis min PC ble låst, ville jeg bitt neglene ned til neglebåndet og forbi. Men ut fra e-postene de sender ut, tror svindlerne at man ikke trenger grunnskole for å bli politi her til lands.

Det begynner med logoen, en Photoshop-jobb som kunne vært utført av en konfirmant i 2003, den gangen «klipp og lim» var mer populært enn «lik og del».

Men det verste er språket, som lukter Google Translate på mils avstand. «Opphaveretts og Nærstående Rettighets Loven», står det ett sted i e-posten, «opphavsrett beskyttet innhold» et annet. I det minste er det ikke språkpolitiet som prøver å suge penger ut av folk.

Blir det verre? Klart det. E-posten skal være «Støttet og Beskyttet» av en Windows-logo (støtten er sterkere og beskyttelsen bedre når det skrives med store forbokstaver). Den dagen politiet trenger «Støtte og Beskyttelse» fra Windows XP, et system som Microsoft sluttet å oppdatere i 2014, er det på tide med alle politireformers mor.

Foreløpig er det heldigvis bare å styre langt unna «politi» som prøver å innbille deg at du har brutt «straffeloven Kongeriket Norge».

Les flere kommentarer av Morten Langfeldt Dahlback her

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter