Gratulerer med dagen som var 21. januar. Og lykke til med bursdagsfeiringen nå disse dagene! 18 årsdagen din var spesiell. Fram til denne dagen har du i stor grad vært skjermet fra offentligheten. Men for første gang fikk det norske folk møte deg gjennom et personlig NRK intervju og offisielle opptredener i Storting og regjering. Nå ble vi litt mer kjent med hvem du er.

Jeg tror jeg har hele det norske folk med meg når jeg sier at du fremsto på en tillitsvekkende måte. Du opplevdes trygg og fri, lyttende og tilstedeværende, innsiktsfull og klok. Det var godt å merke. I en krevende posisjon med manges øyne rettet mot deg er dette viktige egenskaper. Din mor og far må ha tatt gode valg for deg.

foto
Endre Stene skriver at prinsesse Ingrid Alexandra står overfor vanskelige valg. Foto: Privat

Jeg innrømmer, egentlig er jeg skaprepublikaner. Det handler ikke om hvordan din far og bestefar fyller rollen. De oppleves å være mennesker en kan tro på, som slike som vil folket vel. For meg er derimot tvilen ved monarkiet særlig knyttet til et prinsipielt spørsmål som angår ditt liv: Kan en nasjon bestemme over livet for ett enkelt menneske, fordi det så gjerne vil ha en regent? Jeg mener vi ikke kan. Det norske folk kan ikke ta et så altomfattende valg for deg.

Hvorvidt du en dag skal bli Norges dronning avhenger derfor av at du har en reell mulighet til å si: «Nei, jeg vil ikke være dronning». Verken du eller vi er tjent med å ha deg som et samlende nasjonalt symbol om du egentlig ikke ønsker. Det avgjørende er derfor at dette får være helt frivillig.

I NRK-intervjuet ble du spurt om du noen gang hadde tenkt på å si nei til å bli dronning. Du svarer at du er takknemlig for muligheten du har, og at det ligger i kortene at du skal bli dronning.

Forhåpentligvis er det lenge til problemstillingen blir reell. Men fram til da håper jeg at du kjenner på full frihet til å si «nei». Det ville være en dramatisk beslutning. Men å stille deg helt fri er det eneste rette vi kan gjøre overfor deg, og også overfor oss selv.

Om du da på helt fritt grunnlag sier: «Ja, jeg vil være dronning», så kan vi svar: «Ja, vi vil ha deg som dronning». Og da kan også jeg bli monarkist. Lykke til med valget!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe