Regjeringen foreslå å la flere butikker holde åpent på søndag, men ble nedstemt. Det er synd, for dagens regler har klare mangler.

Regjeringen ville la alle butikker som er mindre enn 150 kvadratmeter holde åpent på søndager. KrF gikk imot, fulgt av en samlet opposisjon. Det er synd. Dagens regelverk er fullt av unntak som framstår som vilkårlige. En forsiktig liberalisering, som den regjeringen går inn for, burde ha blitt vedtatt.

Dagens regler rammer skjevt og framstår som lite systematiske. I turistkommuner som Røros er det fullt mulig å handle på søndag. Suvenirbutikker kan i mange tilfeller få tillatelse til å holde åpent på hviledagen. At butikker som selger rosemalte skrin og hagetroll får holde åpent, men ikke bokhandler, gir et vilkårlig inntrykk. Et regelverk basert på størrelse, slik regjeringen gikk inn for, ville vært en forbedring.

Selv om reglene bør endres, var det riktig av regjeringen å ikke gå inn for en generell adgang til å holde åpent på søndag. Erfaringene fra land som allerede har søndagsåpne butikker, er sprikende. Fellesnevnerne er at det gir økt konkurranse og mer deltidsarbeid. Mens mer konkurranse er positivt, kan økt deltid være uheldig. Selv om det gir flere jobber for unge og studenter, vil det også føre til at flere må jobbe ufrivillig deltid.

Full adgang til å holde åpent på søndag kan også få negative følger for butikker i distriktene. Lae-utvalget, som leverte en offentlig utredning om søndagsåpne butikker i fjor, mener distriktene kan bli utkonkurrert av byene, hvis alle får lov til å holde åpent på søndag. Fordi de fleste har fri på søndag, blir det fort mer fristende å kjøre til store butikker med bedre utvalg enn å rusle til den lille butikken på hjørnet.

LES LEDEREN: Den blåblå regjeringen kler mer grønnfarge

Sist spørsmålet om søndagsåpne butikker ble diskutert, mente arbeidsgiverforeningen Virke at det ville føre til lavere lønnsomhet. Det kan være riktig, men en moderat liberalisering ville gitt bransjen tid til å tilpasse seg, slik at butikkene kan være lønnsomme - også på søndager.

Noen motstandere av søndagsåpne butikker mener at vi skal bruke hviledagen til å gå tur i skog og mark. Antakelig tilbringer de fleste hviledagen i sofaen, med Netflix på skjermen. Om de vil se TV-serier eller stimle sammen i butikkene på jakt etter gode tilbud, må være opp til dem.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter