Trondheim kommune har spurt borgerne om kommunens håndtering av pandemien. Svarene er sensasjonelle. Skalaen går fra 1 til 6, der 6 er høyest tilfredshet. Både lokale myndigheter og nasjonale myndigheter får 5 i håndtering av pandemien. Trondheim kommunes informasjon får «karakteren» 4,5 og 4,3 på å være troverdig og oppdatert, på tilfredshet rundt kommunens informasjon er  scoren 4,8.

Rosinen i pølsa er tilfredsheten på gjennomføringen av vaksinasjonsprogrammet. Den scorer på 5,47. Dette er et sensasjonelt høyt tall. Men ingen overraskelse med tanke på hvordan dette er blitt snakket om i byen. De som har ledet og gjennomført vaksiniasjonsprogrammet er lokale helter i bekjempelsen av covid. Tillit er samfunnets gull.

Land som har mislyktes i koronahånderingen er der hvor innbyggerne har lav tillit til myndighetene. Ikke minst i USA der til og med bruk av munnbind ble et ideologisk spørsmål.

Undersøkelsen til Trondheim kommune viser en bemerkelsesverdig sterk tillit til kommunens koronahåndtering. Denne tilliten har gjort det mulig for kommunen å innføre sterke restriksjoner på borgernes frihet, og til både å slippe opp og stramme til. Vi politikere hadde vanskelige beslutninger å ta, men la vekt på å snakke oss sammen til enighet for å gi tydelige signaler. Det var sterk oppslutning om tiltakene blant borgerne, og undersøkelsen bekrefter den sterke tilliten til at kommunen gjorde riktige valg. Politikere og administrasjon hadde ingen erfaring i møtet med en pandemi.

Nasjonale medier, og tradisjonelle medier som aviser og kringkasting, er blitt betydelig svekket de senere årene. Sosiale medier spiller en viktigere rolle for opinionsdanning. Dette gir lettere spill for de som spiller på konspirasjonsteorier og skaper medierom der vi er sammen med de vi var enige med fra før. Derfor er det svært oppløftende at undersøkelsen viser at det er nasjonale og lokale medier som er hovedkilden til trondhjemmernes kunnskap om korona og tiltak mot viruset.

Tradisjonelle medier, sentrale og lokale, gir samme informasjon til alle, og gjennom redigering gir de balanserte synspunkter. Her i landet samles vi rundt lokalavisa, VG og NRK i krisetider. Det gjør det enklere for myndighetene å nå ut med korrekt informasjon, og få oppslutning om tiltak. Motsatsen er USA, som nesten er uten nasjonale medier og der både tradisjonelle medier og politikere har svært lav tillit.

Undersøkelsen er utført gjennom sms, og 15 000 har svart. Dermed er den ikke representativ for befolkningen. Over halvparten av de som har svart, har fullført høyskole/universitet i inntil fire år, eller mer enn fire år. Høy utdanning er en variabel som gir høy tillit til myndighetene. Det tar likevel ikke fra undersøkelsen at Trondheim kommune har gjort mye riktig i møtet med en ukjent fiende.

Jeg tror også pandemien har gitt borgerne bedre kunnskap om hvordan lokalpolitikken fungerer. Formannskapets rolle som beslutningstaker, og administrasjonens viktige rolle som tilrettelegger og utfører, er blitt bedre kjent. Dette er flott, og kan også bidra til å øke tilliten til hvordan lokaldemokratiet fungerer.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Foto: Richard Sagen