Sammen med flotte blomsterbilder skrev Idrett, park og friluftslivsavdelingen i Trondheim dette på facebooksida si for noen dager siden:» Det er et voldsomt mangfold i farger og blomster på gartneriet nå om dagen. Det er vanskelig å ikke bli glad og varm i hjertet av dette».

Så fint som de pynter opp, er det en fornøyelse å gå i byen, vel å merke når man holder seg unna Torvet. I mange år ventet vi på at Torvet endelig skulle bli ferdig. Etter så lang tid forventet vi at det skulle bli både flott og hyggelig, et sted vi ville glede oss over og kose oss på. Leser vi på nettet om det nye Torvet vårt, skriver Milford som har levert treplanteløsningen at «ønsket er å skape et dynamisk torg med en imøtekommende atmosfære. Beplantningen har vært en sentral del av omdannelsen av torget, idet flere trær og mer vegetasjon er et viktig ledd i å skape en behagelig atmosfære».

foto
Ragnhild Lande Foto: Privat

Behøver dette å være et hinder for at Idrett, park og friluftsavdelingen kan plante inn sommerblomster? Nå finner vi bed på bed med lavendel, ispedd gras og ugras. Heldigvis er de gamle blomsterstandene fra i fjor nå klippet vekk, men det gjør bare at ugraset og graset synes bedre. Vi er langt uti juni måned, ennå blomstrer ikke lavendelen.

Vil vi ha det sånn da? Se til andre byer og andre torg. Torget er ofte byenes flotteste plass – «byens smykke» der det bugner av blomster – og liv. Torvet i Trondheim vant landskapsarkitekturprisen i 2020. Det er ikke er de store forandringene som skal til for at vi også kan få det til å bli et smykke. Lavendelen er en halvbusk, og er vel derfor en del av treplanteløsningen, men det må da vel gå an å erstatte noe av lavendelen (og ugraset), med fargerike sommerblomster – la gartnerne slippe til.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe