Ryktene sier at enkelte universitetsmiljøer fortsatt ønsker nye studenter velkommen ved å omtale dem som kremen av norsk ungdom. Kjære student, skal du absolutt være spiselig, vær heller knekkebrød.

Jeg har også vært kremen av norsk ungdom. De neste 25 årene har jeg danset tango med gode valg, mindre gode valg, stålkontroll og alt annet enn kontroll. Jeg har følt meg som verdens verste menneske og verdens beste. Jeg har fått til ganske mye, men har også stanget hodet i veggen og følt meg ganske mislykket. Det er vel sånn det er å leve. Kjære student, det er viktig å lære fag, men minst like viktig å lære seg å holde seg på beina mens livet danser tango.

– Dere er kremen av norsk ungdom, sa dekanus eller hvem det nå var ved medisinstudiet i Oslo.

Kremtilværelsen for min del hadde kort utløpsdato. I tiden etter studiestart forsto en etter en at det kostet mer enn det smakte å hevde seg blant alle som var så flinke. Bra nok fikk være godt nok for oss som var skoleflink ungdom på 90-tallet.

Ingen leter etter overmennesker om du har hjertesorg, om moren din har fått kreft, om en gammel klassekamerat har tatt selvmord eller om panikken tar deg før eksamen. Prestasjonsjag hjelper ingen som føler seg alene i verden. Når livet skjer trenger alle tilhørighet til en flokk som bryr seg katta i om du er krem eller knekkebrød.

Når livet skjer vil du ha rause folk som legger bort joggesko og pensum fordi du er viktigere. Kjære student, vær en sånn student som legger bort joggesko og pensum når noen trenger deg. Flokken finner du om du bytter ut snapchat med live-chat mellom knekkebrød og pulverkaffe på pauserommet. Se ikke bort fra at du ser lyset rent faglig også gjennom kaffeeimen.

Sommerferier er ikke så idylliske som de fremstår på Instagram. Kontinuerlig eksponering av andres vellykkethet hjelper så veldig lite om du eller en medstudent egentlig trenger bekreftelse på at det er ok å ikke være på topp. Gravlegg generasjon prestasjon! Og selv om vi som er godt voksne i dag er elendige forbilder når det kommer til raushet, er det altså helt normalt å være feilbarlig.

Det er langt fra bare leger som har vært kremen av norsk ungdom. Vordende sivilingeniører, psykologer. Politi. Arbeidslivet er faktisk fullt av akkumulert resultat av ungdommelig norsk krem, men svært få ender opp som kremen av noe som helst. Litt krem er nødvendig, men det samfunnet virkelig trenger er motiverte arbeidstakere der det er behov, raushet, tillit og tilhørighet.

Hvordan du til syvende og sist takler oppturer og nedturer på livets landevei ha lite å gjøre med karakterer på videregående eller høyere utdanning, hvilket O2-opptak du har eller om kropp og ansikt matcher idealet. Forsvinnende få bryr seg om kvaliteter ved deg som egentlig er uvesentligheter gjennom lyse, grå og mørke dager.

– Det er en ny dag for nye nederlag, sa en av de dyktigste kollegaene jeg noen gang har hatt på et morgenmøte. Livet er ingen dans på roser for noen av oss. De siste årene har vi bare blitt så flinke til å late som at rosene ikke har torner. Kjære student, drit i å late som! Det eneste som kommer ut av det er elever med prestasjonsangst, ensomme studenter, småbarnsforeldre som føler seg utilstrekkelige og generelt utenforskap.

Selvfølgelig er det både artig og viktig å legge ned en innsats for å få mest mulig ut av studiene. Studentlivet går ikke alltid som man har tenkt, men det er et sant privilegium. Jeg nedbetaler fortsatt mine åtte år på universitetet med den største glede.

Les flere kommentarer fra Trude Basso her!

Når verden er urolig er det ikke krem, men knekkebrød du legger i beredskapslageret. Knekkebrød i seg selv er ikke det mest spennende, men holdbarheten er god. Alle liker knekkebrød. Når livet er en dans på roser med torner, må du lære deg å fjerne tornene og ta på deg sko. Jenk litt – eller mye – på kravene til deg selv og til alt som til syvende og sist ikke betyr noe som helst. Du er helt sikkert mer enn god nok, og like god som alle oss andre med våre feil og mangler. Kjære student, smak på livet!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.