Årets sommerferie starter med en bismak av realitetene rundt oss. Den beske smaken av menneskets brutalitet.

Det er sommerferie, og uansett hva som skjer foran nesen på oss og ellers i verden, sirkler samtalen rundt temaet ferie. Hva skal du gjøre, hvor skal du reise, hva skal du spise, hvor skal du sove – og ikke minst, med hvem?!

I Norge lærte jeg meg tidlig begrepet agurktid. Siden jeg første gang hørte ordet, forbandt jeg det med noe fint. Det minnet meg om kjedsomhet, min favoritt-sysselsetting. Jeg har så lenge jeg kan huske, elsket å kjede meg - og det spesielt om sommeren. Jeg har mestret kunsten å ikke gjøre noe, fordi det er noe jeg virkelig kan. Ifølge fagfolk er kjedsomhet betegnet som en tilstand av mangel på opplevd mening og redusert oppmerksomhet. Det får nå være, men den kjedsomheten jeg kjenner på og opplever som givende, er mer et slags fravær av mening og alt det som ellers vil bli forstått som en givende tilstand.

Redusert oppmerksomhet kan jeg også forstå i en mer konstruktiv retning. I en hverdag hvor alt fra datamaskiner til mennesker, natur og dyr, roper etter vår oppmerksomhet, er det å redusere oppmerksomheten noe jeg ikke kan få gjort ofte nok. Sommerferie-kjedsomhet er min favoritt-kjedsomhet. Jeg innrømmer at det er noe jeg gleder meg til å gjøre hvert eneste år. Kjenne fravær av inntrykk og krav om meningsfylt hverdag.

Det er nesten flaut å innrømme, men jeg har alltid sett på det å reise bort i ferien som mer slitsomt enn avslappende. Så mye styr, så mange kofferter, så mange varmegrader, så mange mennesker - nei takk. Sommerferien for meg er den tiden da jeg endelig kan la den gode kjedsomheten utfolde seg i fri flyt. Min beste tid i Trondheim har alltid vært fellesferien, da får jeg byen nesten helt for meg selv. Lyder, bråk og stress blir erstattet med en egen ro, mildhet og den gode kjedsomheten. Jeg klager ikke over regnværet engang!

I år, mens jeg prøver å gjøre unna de siste arbeidsoppgavene på jobb før jeg kan legge meg i sofaen eller hengekøyen på verandaen (avhengig av været), kjenner jeg på en tristhet og uro. At jeg har klart å gro en eneste stakkars ensom agurk i mitt hjemmesnekrede drivhus, er det nærmeste jeg kommer følelsen av agurktiden. Årets sommerferie starter med en bismak av realitetene rundt oss. Den beske smaken av menneskets brutalitet.

Ja, det har bestandig vært nød og tragedie i verden, jeg har overlevd flere slike tilfeller selv. Juli er for alltid et minne om folkemordet i Srebrenica. 22.juli er et annet sår som bærer med seg grusomme minner. Mennesker har utøvd og vist sin brutalitet mot hverandre, natur og dyrene, i all tid. Likevel er årets start på sommeren en slags påminnelse om at ferie ikke finnes. Misforstå meg rett, jeg klager ikke, det er det ikke tid til - og dessuten er det ingen som bryr seg om verken mine eller andre sine klager. Friuker fra det privilegerte arbeidslivet skal jeg jo ha. Men meningsløsheten gjennomsyrer alt i den lidelsen vi nå er vitner til i verden. Å redusere oppmerksomheten kan oppleves som en, i hvert fall midlertidig, løsning.

Terrorangrepet på de skeive i Norge og pride-markeringen som i forlengelsen av dette ble avlyst i Oslo i ettertid. I Trondheim har vi heldigvis ikke gitt etter for terrorfrykt. Pride ble markert på Torvet her. Nato ruster opp til 300.000 tusen menn på grensen til Russland. Krigen i Ukraina fortsetter, og flere steder i verden blir folk rammet av sult og matmangel som konsekvens av denne krigen. I Norge øker prisene og sosioøkonomiske ulikheter blir større og mer synlig. I USA blir abortloven fjernet. Klimakrise og temperaturer som når nye høyder. Ny koronabølge snakkes det også om. Nyhetsbildet er alvorlig og krevende. Agurktiden er helt ødelagt. Men for all del, vi får kose oss med både ferie og det ene og det andre.

For min del regner jeg med og håper på å kunne kjede meg, og det tror jeg mine nihilistiske trekk skal klare å hjelpe meg med. Fordi det er et privilegium å ha den muligheten, og det de aller fleste ikke evner å se er at dette virkelig er den største luksusen et menneske kan oppleve.

God sommer, og prøv å ikke være kjip nå, det er mørkt nok fra før!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe