Det er håp i sikte når pene kvinner med silikonpupper leder an i kvinnekampen.

I dag er det Den internasjonale kvinnedagen og anledning til å gjøre opp status for norske kvinner. Er vi likestilt med mennene? Eller har vi det verre enn mannfolkene i et land med full barnehagedekning og verdens beste ordning for barselpermisjon? Siden jeg er meg selv nærmest, begynner jeg med meg selv:

Jeg har det helt ålreit. Skviset mellom full jobb, husarbeid og familieliv? Definitivt. Noen ganger er jeg så stressa og passiv-aggressiv at det sprenger i brystkassa når jeg sjonglerer deadline på jobb, matinnkjøp og henting i barnehagen (Folk burde bøtelegges for å gå for sakte mellom reolene på Rema). I arbeidslivet kan jeg ikke huske at jeg har blitt forbigått av menn når jeg har søkt nye jobber internt. Jeg har vel på sett og vis blitt kvotert inn i roller fordi jeg er kvinne, men jeg kunne ikke ha brydd meg mindre. Det har ikke betydd annet enn at det er en fordel å være dame og dyktig. Det har kanskje ikke vært karrierefremmende å ha ett års mammaperm i to omganger, men jeg ville aldri i verden ha byttet bort dette luksusgodet.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Dårlige damer på alle kanter

Jo da, hjulene går rundt for en dobbeltarbeidende dame i 2018. Likevel kan jeg forstå kvinner som bevisst dropper å få barn. Historisk sett har det aldri vært født færre barn i Norge enn i fjor. Det kan skyldes at kvinner venter for lenge med å få barn fordi de frykter at en baby ødelegger karrieren. Eller at de rett og slett er lykkelig uten. Vi har valgfrihet, og det slår nok ut på statistikken.

Skal vi snakke om kvinnedagen, kommer vi ikke utenom metoo-bevegelsen det siste året. Det viser seg at mange unge kvinner har det trasig på arbeidsplassen, i politikken eller organisasjonslivet. Det er et overraskende stort samfunnsproblem, og det er urovekkende når ungdom eksempelvis forlater politikken på grunn av maktmisbruk og trakassering. Forhåpentligvis tar metoo balletak på en del utøvende drittsekker og bevisstløse typer. En fin ting med metoo, er at den startet i Hollywood. Det er vakre og berømte kvinner som har tatt opp kampen. Det er overhodet ikke noe mål å leve under et strengt skjønnhetsregime med slanking, Botox og silikon. Når kvinner som mange anser som vellykket går foran, er det en øyeåpner for andre. Det går an å kjempe for likestilling selv om man bruker BH og utringningen er dyp.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: «Det beste som er levert av norsk humor på tv og film på årevis»

Heldigvis er de færreste såkalte moderne kvinner, ofre. Vi er best på skolen, bestemmer hjemme og har makt i arbeidslivet. Vi har gode og inspirerende forbilder som styrer helt i toppen. Statsminister Erna, NHO-direktør Kristin Skogen Lund, PST-sjef Benedicte Bjørnland og Kulturrådets leder Kristin Danielsen. På min egen arbeidsplass er det også en kvinne i toppen. Samtidig er det mange som har det ille, og som vi må kjempe for. Damer som blir banket opp av mannen sin. Norske muslimske jenter og kvinner som lever under streng sosial kontroll. Eller som bringes til taushet av illsinte nettroll. Kvinner over hele verden som lever i mørket, både når det gjelder utdanning, ekteskap og fødsler. De kan ikke bare kauke «metoo!», for å si det sånn. Da får de en klubbe i hodet.

Kvinnedagen er dessuten en fin anledning til å oppfordre kvinner til å bli mer solidariske med hverandre. Det må bli slutt på såkalt «slutshaming», der jenter rakker ned på andre jenter som spiller på sex. Bloggeren Sophie Elise må få skrive og si hva hun vil, uten å bli kalt hore. Samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali er ikke bare blitt angrepet av ytterste høyre, det er også kvinner som slenger dritt. Hersketeknikker er tradisjonelt sett blitt forbundet med kvinner som blir tråkket på av menn. Selv om jeg ikke har eksakt vitenskap å støtte meg til, tror jeg kvinner bruker hersketeknikker like ofte – eller kanskje mer – enn menn. Og gjerne mot sine medsøstre. Etter 25 år i arbeidslivet har det i hvert fall ikke vært herskesyke menn som har kløpet meg i rumpa, som har vært problemet. Derimot har jeg hatt noen ubehagelig opplevelser med utspekulerte kvinner som på en eller annen måte føler seg truet.

Derfor, bruk dagen til å være snill og grei mot begge kjønn. Det er en valuta du kommer langt med.

foto
I dag har norske kvinner alle muligheter, vi trenger ikke å være husmødre som steker arme riddere til vår mann. Hvis vi ikke vil. Foto: Illustrasjonsbilde/NTB scanpix