I løpet av de nærmeste dagene skal jeg sette meg ned i veien og sitte der til politiet bærer meg bort. Mest sannsynlig får jeg noen timer på glattcelle og en saftig bot.

Jeg har ikke lyst. Jeg har morsommere ting å bruke feriedagene og pengene mine på. Og ikke minst: Jeg liker ikke å lage trøbbel for folk. Jeg skjønner godt at mange blir forbannet.

Jeg gjør dette fordi jeg også er forbannet. Forbannet og redd. Vi - du og jeg og Norges regjering og Stortinget og oljebransjen og alle sammen - er i ferd med å lage mye, mye mer trøbbel. Vi har sett nyheter om flomkatastrofer, tørke, voldsomme skogbranner, hetebølger, øysamfunn som settes under vann. Vi har til og med begynt å oppleve virkningene her hjemme, men alvoret siger kanskje ikke inn når det vi legger mest merke til er litt færre dager med skiføre, anbefalinger om å avlyse årets sydenferie hvis du har hjerteproblemer og interessante artikler om nye arkeologiske funn fra smeltende isbreer.

Hvis vi brenner all oljen vi har funnet blir oppvarmingen katastrofal. Det burde være en no-brainer å slutte å bruke tid, penger og arbeidstida til masse flinke mennesker på å lete etter enda mer olje. Det burde også være en no-brainer å legge en plan for framtida til de som jobber med olje i dag, og som har vært med på å skape den velstanden vi nyter godt av. Det er mange trinn på veien som er vanskelige, men disse to burde være enkle og åpenbare, og jeg kan ikke fatte og begripe at de ikke er vedtatt allerede.

Da jeg var tenåring holdt sur nedbør på å drepe skogene våre, og hudkreftfaren økte med størrelsen på hullet i ozonlaget. Vi klarte å stoppe begge disse truslene. Vi kan gjøre noe med denne også. Det er ikke for seint. Det er stor forskjell på konsekvensene av oppvarming på halvannen grad og tre grader.

Vil det hjelpe med sivil motstand? Jeg vet ikke. Sant å si er jeg ikke så veldig optimistisk. Men jeg vet at advarsler fra vitenskapsfolk, press fra alle de som tar klimatrusselen alvorlig og tunge rapporter fra FN som sier “kode rød for menneskeheten” ikke har ført til den nødvendige nedgangen i utslippene så langt, hverken her hjemme eller internasjonalt.

Det er ikke for seint. Det beste tidspunktet å handle på var for femti år siden. Det nest beste tidspunktet er i morgen.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe