Detaljene om angrepet på det amerikanske demokratiet må fram i lyset.

Natt til fredag norsk tid startet 6. januar-komitéens første åpne høring om den voldelige stormingen av kongressbygningen i USA for halvannet år siden. Det er svært viktig at de rystende detaljene om angrepet på det amerikanske demokratiet kommer fram i lyset.

En kvinnelig betjent i Capitol-politiet beskrev timene i fysisk kamp mot aggressive inntrengere med ord som «blodbad» og «kaos». Hun ble vitne til hvordan en kollega ble «blek som et spøkelse» og holdt seg til hodet etter å ha blitt påført skader – vedkommende døde av slag dagen etterpå. Minst fem personer mistet livet.

Flere av inntrengerne kom i militært utstyr. De kastet gjenstander, brukte pepperspray og angrep vakter og politibetjenter med kjepper, baseballkøller og flaggstenger. Et sentralt poeng for granskningskomitéen er at angrepet ikke ligner noe «spontant opprør». Heller tyder mye på at handlingene var planlagt, noe videomateriale i den første høringen bidro til å underbygge. Medlemmer av Trump-lojale grupperinger som Proud Boys og Oath Keepers er blitt siktet for planlegging.

Men nettopp hva Donald Trump selv visste, sa og foretok seg, vil bli det aller viktigste når høringene fortsetter. Allerede denne uka kom det opplysninger om at Trump-støttespillere som tidligere justisminister William Barr og datteren Ivanka Trump ikke delte den avgående presidentens oppfatning om at valget var «stjålet». Trump pøste likevel ut løgner om dette, inkludert meldinger som oppildnet inntrengerne både før og under angrepet 6. januar.

Noen republikanske politikere har forsøkt å fremstille 6. januar-komitéens arbeid som en «heksejakt». Det er en dårlig analyse. Både USA og resten av verden fortjener å få vite mer om hva som egentlig skjedde da en voldelig mobb forsøkte å hindre at et legitimt valgresultat ble godkjent.

Dette handler ikke bare om å etablere historiske fakta om en rystende hendelse, men også om hvordan vi best kan beskytte demokratiet i framtida – også her hjemme.